MLC voegt Lean certificeringprogramma's toe aan opleidingsaanbod

18 mei 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

MLC heeft de Lean Yellow Belt en Lean Green Belt opleidingen aan het opleidingsaanbod van zijn opleidingstak MLC Academy toegevoegd. Met de stap komt het adviesbureau naar eigen zeggen tegemoet aan de toenemende vraag in de markt voor leanopleidingen en - certificering.

Opgericht in 1986 en gevestigd in Leusden is MLC een middelgroot adviesbureau gericht op Customer Excellence, dat klanten ondersteunt bij vraagstukken op het gebied van sales, marketing en Operational Excellence. MLC telt een team van zo’n 25 professionals en staat onder leiding van Managing Partners Robin Zwijnenberg en Martijn Tolsma. Sinds eind vorig jaar heeft MLC ook een eigen opleidingstak: MLC Academy. De afgelopen anderhalf jaar is MLC Academy gegroeid, zowel qua grootte als in het dienstenaanbod. Anno 2016 biedt het bureau opleidingen op het gebied van Optimale klantbeleving, Ketensturing, Business Process Management, Continu Verbeteren en Business Scrum. 

Begin deze maand heeft MLC Academy twee nieuwe opleidingen toegevoegd aan het opleidingsportfolio: Lean Yellow Belt en Lean Green Belt. Met de stap speelt het adviesbureau in op de toenemende vraag naar Lean in de markt. De verbetermethodiek richt zich op het verminderen van verspillingen binnen organisaties, waardoor de kwaliteit van dienstverlening verbeterd en kostenbesparingen gerealiseerd kunnen worden. Lean heeft de afgelopen jaren in vrijwel iedere sector aan populariteit gewonnen en niet zonder reden. Recent onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat organisaties door de toepassing van Lean een innovatievoordeel kunnen creëren.

Lean Yellow Belt en Lean Green Belt opleidingen

Naast dat de verbetermethodiek populairder wordt, stijgt ook de vraag naar Lean certificeringsprogramma’s – door het behalen van een Lean Yellow Belt of Lean Green Belt verzekeren opdrachtgevers zich bij de inhuur van professionals of bij het inzetten van hun eigen gecertificeerde professionals van gewaarborgde kwaliteit van kennis en kunde. Er zijn vier verschillende certificeringen in Lean te behalen en professionals kunnen hun vaardigheidsniveau bewijzen via het behalen van verschillende zogenaamde 'Belts'.

Het certificeringsprogramma kent vier niveaus. De eerste twee zijn de Yellow Belt en Orange Belt, die verleend worden aan professionals voor het begrijpen van de grondbeginselen en het mee kunnen functioneren in een lean six sigma (LSS) traject. Voor deze niveaus gelden geen strenge toelatingseisen. Het behalen van het volgende niveau, de Green Belt, stelt professionals in staat om zelf Lean tools toe te passen in organisaties. Het hoogste niveau is de Black Belt, die staat voor het vermogen om geheel zelfstandig grote LSS-trajecten te begeleiden en Green Belts te coachen bij hun verbeterprojecten.

“In mijn gesprekken met organisaties over onze opleidingen krijg ik steeds vaker de vraag om opleidingen op het gebied van Yellow en Green Belt en de bijbehorende certificering aan te bieden”, zegt Freek Hermkens, Principal Consultant bij MLC en verantwoordelijk voor de MLC Academy. De keuze voor het nieuwe opleidingsaanbod was daarom een “logische”, aldus Hermkens. MLC Academy is niet vanuit het niets opgebouwd geeft hij verder aan – de consultancytak van MLC is namelijk volgens Hermkens al jaren in binnen- en buitenland bezig met projecten en opleidingen op het gebied van Lean. Zo heeft MLC recent onder meer Rabobank Rotterdam geholpen met de transitie naar een slagvaardigere organisatie, ondersteunde het InShared bij het verhogen van hun efficiency en wendbaarheid (‘agility’), en hielp het adviesbureau Ziggo met de implementatie van een Continu Verbeter aanpak.
Freek Hermkens - MLC

Op de Nederlandse markt voor leanopleidingen is het de laatste jaren drukker geworden. Momenteel kent de markt enkele tientallen kleinere gespecialiseerde spelers en ook partijen die door de lean boom zijn gegroeid tot middelgrote spelers. Bekende namen in het domein zijn onder meer Lean Six Sigma Groep (12 professionals), Bureau Tromp (12 professionals), Lean Six Sigma Partners (17 professionals, waarvan 8 associés) en tenslotte The Lean Six Sigma Company (12 professionals). UNC Plus Delta, een implementatie- en adviesbureau gespecialiseerd in lean six sigma, behoort tot de middelgrote spelers met zo’n 60+ adviseurs / trainers in dienst. 

Gevraagd naar hoe de experts van MLC zich in deze drukke markt kunnen onderscheiden, geeft Hermkens aan: “Het centraal stellen van de klant en het creëren van Customer Excellence staat centraal in de visie van MLC. Dit is ook waar het bij Lean om draait: de processen verbeteren zodat er waarde voor de klant wordt toegevoegd. Lean is onderdeel van ons DNA.”