Districon en Ab Ovo over de samenwerking met Hermes | Recruitment

10 mei 2016 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Al jaren werkt Hermes | Recruitment, een recruiter gespecialiseerd in adviesfuncties, voor Districon en Ab Ovo. Wim Meijer, partner bij het Utrechtse recruitmentbureau, ging voor Consultancy.nl in gesprek met zijn relaties van het eerste uur, Michiel de Neef, Business Unit Director APS bij Ab Ovo en Jack Pool, Manager Director van Districon. “We hechten veel waarde aan openheid en integriteit binnen de samenwerking.”

Jack Pool is sinds zes jaar werkzaam voor Districon, een supply chain adviesbureau, dat zich bezighoudt met advisering, custom-made BI en optimalisatie oplossingen in de Supply Chain en tijdelijke resource oplossingen voor klanten. Als een van de vier eigenaren ziet Pool de verbreding in hun markt. De laatste zes jaar is het bedrijf gegroeid van zo’n zeventien personen naar vijfenveertig personen. Zonder HR-afdeling is destijds de keuze gemaakt om een externe partij in te schakelen voor de recruitment van de organisatie, Hermes | Recruitment (toen nog Solid Professionals). Het leukste aan zijn baan vindt Pool de variaties in zijn contacten met relaties en klanten, hij is dan ook veel op pad voor gesprekken en verschillende projecten.

Michiel de Neef, is sinds 2011 in dienst bij
Ab Ovo, waar planningssoftware voor complexe logistieke puzzels worden ontwikkeld, zoals tractie en machinisten planning voor goederentreinen, personeelsplanning van luchtvaartcatering, scheepsomloopplanning bij RoRo operators, etc. De Neef is verantwoordelijk voor de delivery en levert een belangrijke bijdrage bij het verkopen van projecten. De sterk groeiende organisatie telt momenteel zo’n honderd mensen, waarvan zo’n zestig personen die in het team voor Advanced Planning and Scheduling (APS) vallen. “De verantwoordelijkheid en zelfstandigheid binnen mijn baan vind ik het meest interessant. De mensen in mijn team zijn allemaal professionals, zij moeten de ruimte krijgen om succesvol te zijn. Ik geef ze de ruimte en de bijbehorende verantwoordelijkheid. Waar kennis ontbreekt, faciliteer ik in training”, aldus De Neef.

Waarom de keuze voor een externe partner in recruitment?
“Met een snelgroeiend bedrijf als Districon, maar nog net niet zo groot dat een complete HR-afdeling nodig is, wil je toch dat de werving en selectie van je mensen goed en met volledige inzet gebeurd”, zegt Pool. “Via mijn netwerk, kwam ik tweeënhalf jaar geleden in contact met Marcel van Wersch, partner van Hermes | Recruitment. We waren heel gericht op zoek naar enkele kandidaten en zijn met elkaar in zee gegaan om te bekijken of de juiste invulling werd gegeven aan onze wensen.”

“De samenwerking met een vaste recruiter die specialist is in de branche zorgt voor het slagen van onze kandidaat”.
Ook De Neef geeft aan dat de keuze voor Hermes | Recruitment komt vanuit het netwerk: “Zoals dat veelal gaat in deze branche, adviseerde een van onze belangrijkste technologie partners (Quintiq), om in onze zoektocht naar nieuwe collega’s die de groeiambities faciliteren, contact op te nemen met dit relatief jonge bedrijf uit Utrecht”. Al tijdens de eerste gesprekken bleek snel dat er een “goede match” is, aldus De Neef.

Is het recruitmentproces anders met een externe partij?
Wim Meijer, partner bij Hermes | Recruitment: “Als Hermes | Recruitment benaderen we alle klanten en kandidaten met dezelfde openheid en integriteit. Een kandidaat die bij ons solliciteert ondersteunen wij graag bij het maken van de beste keuze, voor de kandidaat zelf, maar ook voor het bedrijf waar het om gaat. Het is daarom prettig dat wij vaste recruiters kunnen koppelen aan een klant, zodat die altijd terug kan vallen op dezelfde expertise van die recruiter en zij het betreffende bedrijf en de bedrijfscultuur leren kennen. We bieden kwaliteit, het gaat ons niet om de kwantiteit. We denken altijd proactief mee met de organisatie in hun zoektocht naar de juiste invulling van de functie.”

“Ab Ovo wilde een partij aan zich koppelen die zich inleeft in onze vraag en onze business begrijpt, die meedenkt en ons ondersteunt in het recruitment proces”, zegt De Neef. “Je moet ook in deze relatie open staan voor eerlijkheid en feedback, ook als dat een keer minder positief is”. Dat heeft inmiddels tot een flink aantal plaatsingen geleid en Hermes | Recruitment is blij dat ze de kans krijgen om (pro)actief mee te denken in het aannemen van nieuwe mensen binnen deze bedrijven. “Ja, het proces is wel anders doordat het recruitmentproces niet intern gebeurt, maar ik doe vanuit Districon graag moeite om de recruiter mee te nemen in mijn zoekopdracht. En Hermes | Recruitment kent ons als bedrijf steeds beter, schakelt snel en effectief en heeft de juiste kennis van de branche. We vullen elkaar goed aan!”, zegt Pool. 

Jack Pool, Michiel de Neef, Wim MeijerWat maakt het lastig dat de recruitment op afstand gebeurt?
Meijer: “We proberen als Hermes | Recruitment ons geheel te verdiepen in het bedrijf waarmee we een samenwerking aangaan, maar op afstand blijft het soms moeilijk om alle ins en outs van het bedrijf te leren kennen. Onze gesprekken met de contactpersonen bij de klant zijn daarom ook zo van belang. Wij willen graag in alle openheid samenwerken.” Pool geeft aan: “Je hebt niet altijd tijd en ruimte om de recruiter mee te nemen in de strategische keuzes waar het bedrijf voor staat of om aan te geven waar je als bedrijf over vijf jaar wil zijn, dat moet je zelf actief in het proces met de recruiter meenemen, als je dat als klant belangrijk vindt.” 

Waarin kenmerkt Hermes | Recruitment zich voor jullie?
De Neef omschrijft Hermes | Recruitment als een “gezellig, klein, professioneel en gecommitteerd bedrijf!” Pool geeft aan dat hij het bedrijf ziet als “een specialist in consultancy, die de juiste taal spreekt, weet wat er bij een consultancy bedrijf gevraagd wordt en waar partnerschip hoog in het vaandel staat”.

Waar zie je toekomst voor de relatie tussen jouw bedrijf en Hermes | Recruitment?
“Bij Districon zoeken we vooral kandidaten in de hoek van wiskundigen en econometristen met een pragmatische en procesmatige insteek. Een schaarse groep, maar daar zit voorlopig de meeste groei. Ik blijf graag met Hermes | Recruitment in gesprek om ervoor te zorgen dat we elkaar daarin kunnen blijven vinden in de toekomst en hoop dat we de samenwerking binnen het team van recruiters kunnen uitbreiden door hen mee te nemen in de strategische stappen die wij als bedrijf willen gaan maken, als we dat van elkaar weten, kunnen we samen nog succesvoller zijn”, aldus Pool.

“Hermes | Recruitment is goed op de hoogte van de eigen kracht en is eerlijk over de kans van slagen van een project”
“Met behoud van de persoonlijke aandacht richting Ab Ovo als klant net als richting de kandidaten, willen wij de samenwerking wel uitbreiden naar contact met meerdere recruiters binnen het team van Hermes| Recruitment”, zegt De Neef.

Hebben jullie tips voor Hermes | Recruitment?
“Ik ben benieuwd of jullie ook richting buitenland gaan, in Duitsland zouden we jullie expertise graag inzetten”, geeft De Neef aan. Districon wil graag “samen kijken waar het partnerschap kan worden verstevigd met het oog op de toekomst”, besluit Pool.