Interview: Paul Geerts, Head of Banking bij Sia Partners Nederland

25 mei 2016 Consultancy.nl

Begin maart maakte Paul Geerts de overstap van KPMG naar Sia Partners, een internationaal advieskantoor met een vestiging in Amsterdam, waar hij leiding geeft aan de Banking praktijk. In een interview met de ervaren adviseur vertelt Geerts over hoe en waarom hij bij Sia Partners terecht is gekomen, zijn ervaringen met bemiddelaar Hermes | Recruitment en zijn ambities bij het bureau.

Kun je kort iets vertellen over jezelf?
“Voor Sia Partners heb ik ruim 11 jaar bij ABN Amro gewerkt in interne consultancy rollen en projectmanagement, waarna ik de overstap maakte naar KPMG Advisory
, als adviseur voor de Financiële sector. In die jaren heb ik een brede ervaring kunnen opbouwen in het bankwezen, van business en operating model vraagstukken tot en met compliance en riskmanagement. Sinds 7 maart bekleed ik de rol van Head of Banking bij Sia Partners in Nederland.

Wat is Sia Partners voor een bedrijf en wat zijn jouw verantwoordelijkheden als Head of Banking The Netherlands?
“Sia Partners Nederland is een klein consultancybureau in opbouw. We zijn sinds 6 jaar actief in Nederland met een Utilities/Energie praktijk en sinds 2,5 jaar in de Financiële Sector (FS). Wereldwijd is Sia Partners een middelgroot adviesbureau. Er werken zo’n 750 mensen in 15 landen, waarbij Frankrijk als thuisland het grootst is. Als Sia Partners zijn we in de FS-markt met name actief op de uitdagingen rondom de veranderende business en operating modellen door digitalisering en rondom het voldoen aan wet- en regelgeving.”

“Als Head of Banking ben ik in Nederland verantwoordelijk voor de groei die we willen realiseren in de bancaire sector, zowel bij de bestaande partijen als de nieuwkomers. We hebben de ambitie om de komende jaren in Nederland steeds met 30% - 40% te groeien. Hierbij moet de groei van de opdrachtportefeuille gepaard gaan met een groei in aantal medewerkers. En als je groeit in omvang, dan dient de volwassenheid van de organisatie navenant mee te groeien om de toegevoegde waarde voor klanten op peil te houden. Het realiseren van die groei met die balans is mijn belangrijkste rol. Een mooie combinatie van business development, werken in klantopdrachten en bouwen aan de interne organisatie.”

Paul Geerts - Sia Partners

Wat is voor jou het belangrijkste binnen jouw baan?
“Het begint ermee dat je je werk met plezier doet, dat is voor mij de basis. Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat ik plezier heb in mijn werk als ik klanten echt kan helpen met hun vraagstukken. Dat ik samen mag werken met enthousiaste collega’s en klanten die dezelfde doelen en resultaten nastreven en als er afwisseling en inhoudelijke uitdaging in mijn werk zit.”

Hoe ben je in contact gekomen met Sia Partners?
“Ik ben door Hermes | Recruitment benaderd (een recruitmentbureau gespecialiseerd in consultancyfuncties, red.) om kennis te komen maken en te praten over de huidige fase in mijn loopbaan en mijn eigen ideeën over de toekomst. Het eerste gesprek was een kennismaking voor beide partijen, waar we verschillende mogelijke vervolgstappen hebben besproken. Na een uitgebreid telefoongesprek waarin de recruiter diverse potentiële partijen heeft toegelicht en mijn eigen oriëntatie op de genoemde bedrijven, heeft Hermes | Recruitment mij op mijn verzoek bij twee partijen voorgesteld. Met beide bedrijven heb ik uitvoerig gesprekken gevoerd, totdat ik wist: Ik wil graag bij Sia Partners aan de slag.”

“Ik vind het goed dat Hermes| Recruitment in eerste instantie uitgaat van de kandidaat en na kennismaking meerdere opties kan bieden”, aldus Geerts. Ook zegt hij de directe feedback en het contact tussen de gesprekken door als heel prettig ervaren te hebben. “De recruiter zorgt zelfs voor een uitgebreide voorbereidingsmail voor aanvang van het gesprek, voor kandidaten die dat prettig vinden.”

Waarom heb je via Hermes | Recruitment de overstap gemaakt van KPMG naar Sia?
“Er waren diverse redenen, waarom ik geïnteresseerd was in een nieuwe uitdaging. De strategische keuzes van KPMG, de mate van verantwoordelijkheid die ik had en de behoefte om na 8 jaar een nieuwe, andere omgeving in te stappen, zorgde ervoor dat ik om me heen ben gaan kijken. Bij Sia Partners vond ik de uitdaging die ik zocht, dus na een goed aanbod, waren we er snel uit.”

Welke rol heeft Hermes | Recruitment gespeeld bij het maken van je keuze voor Sia Partners?
“Hermes | Recruitment heeft geholpen in het scherp krijgen van mijn eisen & wensen, ze hebben potentiële partijen aangedragen en hebben tussentijds geholpen in de vergelijking tussen de diverse bedrijven. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, maar Hermes |Recruitment was een sparringpartner bij die keuze.”

Sia Partners wil groeienWat is het grootste verschil tussen Sia Partners en het bedrijf waar je voorheen werkzaam was?
“Er is behoorlijk veel verschil, ervaar ik nu ik twee maanden aan boord ben, mede door de grootte van het bedrijf. De mate van afstemming, intern overleg en andere vormen van coördinatie is bij een kleine organisatie als Sia Partners veel minder. Daarnaast is er geen push van proposities vanuit andere teams, geen interne concurrentie met andere teams en hebben we als organisatie in totaal minder leads waar we achter aan gaan. Dat alles zorgt voor een groot verschil in tijdsbesteding en ook in mentale druk, merk ik. Daarnaast maakt het natuurlijk veel uit dat Sia Partners geen accountantskantoor is. Dus druk van regels en de belemmering dat je niet alle marktpartijen als klant kunt hebben, kennen we bij Sia Partners niet.”

En kan je je rol bij Sia Partners vergelijken met die bij KPMG?
“Er is natuurlijk veel hetzelfde, omdat ik als consultant actief blijf bij klanten en als rol heb om ons te kwalificeren voor nieuwe opdrachten . Het grootste verschil is de (eind)verantwoordelijkheid. Bij KPMG was ik met een markt team actief binnen allerlei kaders, onder eindverantwoordelijkheid van partners en in samenwerking met diverse andere markt en expertise teams. Bij Sia Partners in Nederland is er maar één team, draag ik samen met mijn FS/Insurance & Pensions collega de verantwoordelijkheid voor het team, de strategie, de groei en de resultaten in klanttevredenheid, kwaliteit en geld. Vanuit Frankrijk worden ons daarbij zo min mogelijk kaders meegegeven om het ondernemerschap te stimuleren.”

Wat wil jij bewerkstelligen binnen Sia?
“We willen een mooie Financiële Sector praktijk opbouwen, met daarin een goed, breed actief banking team. Er is dus een groei ambitie. Om die ambitie te realiseren, zullen we toegevoegde waarde moeten bieden voor onze klanten, zodat ze elke keer opnieuw bij ons terugkomen. En degene die nog geen klant zijn, gaan ons vragen omdat ze horen of merken dat we goed zijn. Aan de interne kant betekent dit dat we de juiste mensen moeten aantrekken en dat we ons blijven ontwikkelen in dienstverlening en kwaliteit.”

Welke waarden vind jij belangrijk bij de keuze van een onderneming waarvoor je wil werken?
“Dat is een lastige vraag, want veel waarden toets je eigenlijk onbewust in de gesprekken die je voert. Kernvraag is of je jezelf met plezier ziet samenwerken met de mensen die je spreekt. En daar komen natuurlijk zaken bij kijken als eerlijkheid, vertrouwen, betrokkenheid en kwaliteit. Daarnaast zocht ik bewust een rol waarin verantwoordelijkheid en ondernemerschap werden gevraagd.”

Wat is jouw droom?
“Er blijft altijd genoeg te dromen. Alleen als je dromen uitspreekt, worden het doelen. Mijn doelen heb ik aangegeven, mijn dromen houd ik graag voor mezelf totdat ik het een doel maak.”


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup