12 adviseurs als startup mentor betrokken bij Rockstart

23 februari 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Om startups te voorzien van de best mogelijke coaching en adviezen heeft Amsterdamse startup incubator Rockstart zijn mentor-netwerk uitgebreid tot meer dan 200 mentoren. Onder deze verzameling van ondernemers, investeerders en experts die de startup hub ondersteunen, bevinden zich ook twaalf professionals die hun sporen verdienen binnen de adviesbranche. Consultancy.nl zet de twaalf adviseurs op een rij.

Rockstart werd in 2011 opgericht door Emerce-oprichter Oscar Kneppers, en fungeert als een broedplaats voor startups. Bij Rockstart krijgen startups toegang tot kapitaal, middelen en netwerken, en staat het delen van kennis centraal. De focus van de startup accelerator ligt op het ‘investor ready’ maken van startende ondernemingen in een periode van 150 dagen. Dat betekent dat na deze periode de startups klaar zouden moeten zijn voor vervolgfinanciering of zelfs schaalvergroting. In hartje Amsterdam beschikt Rockstart over een aanzienlijke hoeveelheid kantoorruimte, die bedoeld is als vestigingsruimte voor de deelnemende startups – zo’n 2.000 m2 vloeroppervlakte aan de Herengracht 182. Voorbeelden van startups die onder de hoede van Rockstart zijn uitgegroeid tot succesvolle bedrijven zijn onder meer peer-to-peer leenplatform Peerby en het 3D-printer netwerk 3D Hubs.

Om de startende ondernemers te begeleiden en hen te helpen bij het vormgeven en realiseren van hun ideeën, biedt Rockstart hen toegang tot een netwerk van meer dan 200 ‘mentors’ – succesvolle ondernemers, investeerders en experts, die hun steentje kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de deelnemende bedrijven. De mentors zijn actief binnen de drie verticale focusgebieden van Rockstart: Web & Mobile, Digital Health en Smart Energy. Het laatstgenoemde focusgebied richt zich op startups die technologische ontwikkeling en Internet of Things toepassingen inzetten om energieopwekking, -installaties en -systemen te optimaliseren, evenals de transitie naar duurzame energievoorziening te versnellen. Binnen Digital Health zijn jonge bedrijven actief die een blijvende impact willen hebben op de volksgezondheid, terwijl de Web & Mobile stroming zich focust op online en/of telecom business modellen die zich opmaken om deze sectoren te verstoren.

Onder de mentors die zich aan het mentor-netwerk van Rockstart hebben verbonden zijn ook twaalf professionals te vinden die werkzaam zijn in de adviesbranche:

- Huub Raemakers, Partner bij Twynstra Gudde
- Robert Houtenbos, Zelfstandig adviseur met een focus op de zorgmarkt
- Rob Peters, Senior Manager bij Deloitte Innovation. Werkte daarvoor voor BDO en EY
- Ton Hendriks, Oprichter van adviesbureau Hendriks & Company
- Frank van Steenis, Medeoprichter van HR adviesbureau Elevate Consulting Group
- Renske Valk, Medeoprichter van HR adviesbureau Elevate Consulting Group

- Leoni Janssen, Global Head van Corporate Communications bij ICT-bureau Unit4
- Mark van Dijk, Zelfstandig adviseur op het gebied van digital marketing en CMO van Troostwijk Auctions
- Joost Brinkman, Lead Sustainability Services Benelux bij Accenture
- Peter Ronald Koster, Medeoprichter van Climate Consulting Group
- Sawan Bruins, Manager bij organisatieadviesbureau Magnus Red
- Marcel Postema, Energy Lead van Hedera Consulting in Nederland en voormalig Accenture adviseur

Sawan Bruins, die al sinds 2004 werkzaam is bij Magnus Red, laat weten dat hij het “een eer” vindt om betrokken te zijn bij het Smart Energy startups initiatief van Rockstart. “Deze jonge ondernemers gaan bepalen hoe de energiesector er over vijf tot tien jaar uitziet. Ontzettend leuk en inspirerend om hier vanaf het begin bij te zijn”, aldus Bruins. Als consultant is Bruins betrokken geweest bij tientallen nationale en internationale projecten in de energiesector, deze ervaring gaat hij nu overbrengen aan startende ondernemers.

Na kennis te hebben gemaakt met hun mentors en gedurende 150 dagen hun plannen te hebben ontwikkeld en uitgewerkt, wordt de startups gevraagd een ‘final pitch’ te houden om een groep investeerders te overtuigen van de producten of diensten die hun onderneming verkoopt. Voor sommigen zal dit het einde van hun idee – of droom – betekenen, als zij geen investeerders weten te overtuigen van de levensvatbaarheid van hun onderneming. Anderen die het wel lukt, krijgen het kapitaal dat zij nodig hebben om hun onderneming succesvol naar de markt te brengen of uit te breiden.