Frans Jorna verbindt zich aan Hiemstra & De Vries

18 februari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Onlangs is Frans Jorna als senior adviseur aangesteld bij het Utrechtse organisatieadviesbureau Hiemstra & De Vries. Als zelfstandig ondernemer met ruime expertise in openbaar bestuur was Jorna de afgelopen vijf jaar verbonden aan diverse adviesbureaus en tot voor kort als professor aan de Saxion Hogeschool. In zijn nieuwe rol bij Hiemstra & De Vries gaat Jorna zich vooral richten op vraagstukken op het gebied van ‘smart cities’, waarbij hij nauw zal samenwerken met Ynformed, een zusteronderneming van Hiemstra & De Vries, gespecialiseerd in onder meer data science.

Frans Jorna is een professional met ruim twintig jaar ervaring in het ruimtelijk domein en op het gebied van stedelijke ontwikkeling en ‘smart cities’. De afgelopen vijf jaar was Jorna, vanuit het door hem in 2010 opgerichte platform Public Knowledge, als zelfstandig adviseur onder meer verbonden aan publieke sector adviesbureaus Lysias Consulting Group en KplusV Organisatieadvies. Daarnaast was Jorna gedurende zijn loopbaan actief in uiteenlopende docent/hoogleraar posities. Zo was hij zo’n zeven jaar als docent en programmamanager werkzaam bij de Universiteit Leiden, waar hij eerder een Master in Public Administration afrondde en zijn doctortitel in Social Sciences behaalde. Ook doceerde Jorna tussen 2009 en 2011 enkele jaren in Polen als (visiting en extraordinary) professor aan een tweetal instellingen voor hoger onderwijs. Tussen 2011 en 2014 was Jorna tenslotte als docent en professor (governance) verbonden aan de Saxion Hogeschool, waar hij tevens leiding gaf aan een onderzoeksprogramma gericht op open and smart cities, smart government, moderne informatietechnologie en slimme burgers.

Vanuit Public Knowledge werkte Jorna – op het vlak van smart city technologieën en -aanpakken – de afgelopen jaren meerdere malen samen met adviseurs van Hiemstra & De Vries en zusterorganisatie Ynformed. Hiemstra & De Vries, een organisatieadviesbureau dat zich vooral richt op het realiseren van verandering bij opdrachtgevers uit de publieke sector, bouwde de afgelopen jaren een sterk trackrecord binnen de adviesmarkt op, waarin het inmiddels al meer dan tien jaar actief is. Zo werd het bureau bijvoorbeeld in 2014 door Public Mission erkend als een van de 10 beste organisatieadviesbureaus voor de overheid.

Vanuit zijn eerdere positieve ervaringen met Hiemstra & De Vries besloot Jorna onlangs een nieuwe uitdaging aan te gaan bij het adviesbureau, waar hij sinds kort is aangesteld als senior adviseur. Jorna zal zich in deze rol vooral richten op vraagstukken op het gebied van ‘smart cities’, waarbij hij opnieuw nauw zal samenwerken met Ynformed*.

Hiemstra & De Vries is verheugd over de komst van Jorna en zijn expertise: “Het blijkt dat de combinatie van de inhoudelijke kennis en ervaring van Frans in slimme stedelijke ontwikkeling én de jarenlange ervaring van Hiemstra & De Vries met ingewikkelde organisatievraagstukken opdrachtgevers écht verder helpen. Dat leidt er nu toe dat Frans als collega het team van Hiemstra & De Vries versterkt om slimme oplossingen voor stedelijke vraagstukken voor steden en regio’s te ontwikkelen.”

* Eind 2014 werd Big Data Specialist Big Fellows gerebrand naar Ynformed, dat zich binnen het maatschappelijke en publieke domein richt op zes belangrijke gebieden: Data Science, Smart Government, Machine Learning, Text Mining, Data Warehousing en Application Programming Interface.