Buurtteams van gemeente Nijmegen zijn op de goede weg
Zo’n drie jaar geleden introduceerde Nijmegen buurtteams om inwoners basishulp te bieden bij zaken als wonen, school, werk en het zorgen voor de kinderen. Hiemstra & De Vries onderzocht voor de gemeente hoe effectief en waardevol deze werkwijze is.
De Nijmeegse buurtteams Jeugd en Gezin zijn erop gericht om gezinnen te ondersteunen bij problemen die een gezonde ontwikkeling in de weg staan. Met meer dan 100 gezinswerkers biedt uitvoeringsorganisatie OIDOS in acht wijken hulp vanuit de directe omgeving, waarbij ze uitgaan van de mogelijkheden van het gezin.
De gemeente wilde dit concept na drie jaar evalueren om te besluiten of, en zo ja hoe, zij de komende jaren verder gaan op de ingeslagen weg. Hiemstra & de Vries koos voor een aanpak waarin niet alleen de prestaties van de afgelopen jaren werden beoordeeld, maar ook ruimte was voor het opbouwen van een gedeeld begrip en het versterken van de samenwerking tussen alle betrokken partijen.
“We vulden de meer ‘klassieke’ manier van evalueren met documentenanalyse, vragenlijsten en interviews aan met dialoogsessies”, vertelt Eline van Hove, organisatieadviseur bij Hiemstra & De Vries.
Hierbij werden medewerkers van OIDOS, de gemeente en betrokken netwerkpartners uitgenodigd. “We organiseerden bijvoorbeeld een dialoogsessie over veiligheid en complexe casuïstiek of over de samenwerking met de sociale basis. We leerden zowel van dingen die goed zijn gegaan, als van waar het ‘pijn deed’ of minder goed ging.”
Krachtig samenspel
In de evaluatie kwamen drie belangrijke inzichten naar voren. Ten eerste bleek een krachtig samenspel tussen de gemeente en de buurtteams essentieel voor het succes van het programma.
“De gemeente Nijmegen zorgt met duidelijke verwachtingen, stevige sturing en een langetermijnaanpak voor een solide basis”, stelt Chiel Peters, partner bij Hiemstra & De Vries. “Vanuit hier kunnen de buurtteams meerjarig investeren en doorontwikkelen.”
“Langdurige samenwerkingsafspraken bevorderen persoonlijke samenwerking en toewijding.”
Ten tweede is het volgens Peters belangrijk dat de teams prioriteiten stellen in de overvloed aan dagelijkse uitdagingen. “Een voorbeeld is het gericht werken aan de inzet van ambulante begeleiding in de lokale teams en het daadwerkelijk verlagen van deze begeleiding elders. Het zorgt voor duidelijkheid voor alle maatschappelijke partners. Met het gewenste (financiële) effect als gevolg.”
Als laatste noemt hij het belang van continuïteit en stabiliteit – het is immers geen kortetermijnproject. “Voor bewoners, scholen, huisartsen en zorgaanbieders is het waardevol om te werken met vertrouwde gezichten. Langdurige samenwerkingsafspraken bevorderen persoonlijke samenwerking en toewijding.”
Op de goede weg
Al met al is Nijmegen volgens Peters “op de goede weg”. Daarbij biedt de evaluatie “houvast en concrete handvatten voor het verder verstevigen van de buurtteams in de wijken van de stad”, zo geeft hij aan.
“Op meerdere aspecten was de evaluatie van waarde”, aldus Peters. “Door gezamenlijk tussentijdse bevindingen te bespreken ontstond naast inzicht vooral gezamenlijke betekenisgeving.”
Ook vanuit de gemeente wordt tevreden teruggeblikt op het evaluatietraject. “Ik heb de samenwerking met Hiemstra & De Vries als constructief, kritisch en flexibel ervaren”, aldus de opdrachtgever.
“Er is ontwikkelingsgericht geëvalueerd: wat gaat goed en wat kan verder versterkt worden? Ook heb ik waardering voor de contextrijke en wederkerige blik. De Buurtteams Jeugd en Gezin opereren immers in een netwerk waarin veel partijen actief zijn.”