10 jarig jubileum adviesbureau Hiemstra & De Vries

01 september 2014 Consultancy.nl

Dit jaar viert Hiemstra & De Vries zijn 10-jarig jubileum. Consultancy.nl blikt samen met oprichters Jaring Hiemstra en Joscha de Vries terug op de beginjaren en de mijlpalen in het afgelopen decennium. Met relaties en (oud) medewerkers wordt 4 september feest gevierd op de Hiemstra & De Vries parade.

In 2004 richtten Jaring Hiemstra en Joscha de Vries organisatieadviesbureau Hiemstra & De Vries op. De ambitie van hen beide was om maatschappelijk relevant organisatieadvieswerk te doen. Inmiddels werken er bij Hiemstra & De Vries ruim veertig 40 adviseurs.

Hiemstra & De Vries viert 10 jarig jubileum

Hiemstra & De Vries

Vanaf het begin richtte het organisatieadviesbureau zich puur op de publieke sector, gezien de ruime ervaring van beide adviseurs een logische keuze. Maar feitelijk is de keuze meer ingegeven door de wens maatschappelijk relevant bezig te zijn dan door de opgebouwde ervaring. “Met Jaring zag ik ‘een gat in de markt’ voor bureaus die vanuit een adviesrol echt bij willen dragen aan het verbeteren van de publieke sector. Mee willen zoeken met opdrachtgevers naar antwoorden op lastige maatschappelijke opgaven. Bovendien leek het ons bijzonder een bedrijf te bouwen, met mensen om ons heen met wie we graag samenwerken, denken en zijn,” aldus Joscha tegenover Consultancy.nl.

De afgelopen tien jaar bouwde Hiemstra & De Vries een sterk trackrecord binnen de adviesmarkt op. Het organisatieadviesbureau is bij uitstek gericht op het helpen van hun opdrachtgevers bij het realiseren van verandering. Op veel verschillende manieren: door mee te denken over de strategische richting of mogelijke innovatie, door verandertrajecten te trekken of begeleiden of door managers te trainen en coachen. Het bureau werkt vanuit actuele maatschappelijke vraagstukken, waaronder op dit moment de zogeheten decentralisaties, veranderingen in de onderwijsbranche en transities in het zorgdomein en in de afgelopen jaren de grote bezuinigingsopgaves.

Jaring Hiemstra en Joscha de Vries

Na de oprichting van Hiemstra & De Vries maakte het bureau een vliegende start. Het bureau had snel een aantal grote opdrachten bij grote steden en ministeries. “Kenmerkend aan de ontwikkeling van onze eigen organisatie is dat we van het begin af aan gericht zijn geweest op snelle interne aanpassingen op ontwikkelingen. Het uitspreken van een benodigde verandering met elkaar (bijvoorbeeld een andere rolverdeling tussen projectleiders en eindverantwoordelijken) is daarmee bij ons voldoende om het ook diezelfde dag nog anders te gaan doen. Een enorme kracht die ons gebracht heeft waar we zijn,” aldus Hiemstra.

Erkenning

De oplevering van diverse succesvolle projecten in combinatie met de sterkte groei bleef niet onopgemerkt in de markt. In 2006 kwam de eerste grote erkenning - Hiemstra & De Vries werd door bestuurders in de overheidswereld in Binnenlands Bestuur benoemd tot derde adviesbureau voor de overheid. Het bleek de opstap naar nog meer erkenning; sinds 2008 behoort Hiemstra & De Vries volgens uitgever SDU jaarlijks tot de top 15 spelers in de markt, met 2011, 2012 en 2013 zelfs drie maal de eerste plek. Ook vanuit de branche zelf kwam de erkenning – in 2009 wist Hiemstra & De Vries de ROA Impact Prijs in de wacht te slepen, een award voor het meest impactvolle adviestraject van het afgelopen jaar. Hiemstra & De Vries kreeg de prijs voor de hulp die het bood aan het ministerie van SZW – het bureau stelde een adviesrapport op met daarin aanbevelingen hoe gemeenten hun schuldhulpsanering kunnen verbeteren.

Juist door het vermogen snel aan te passen en door de insteek te kiezen voor actuele maatschappelijke opgaven, is Hiemstra & De Vries goed door de crisis gekomen. “Wij hebben de crisis vooral gemerkt aan de mate waarin we betekenisvolle opdrachten krijgen. De crisis heeft dus eigenlijk precies die focus aangebracht die wij als bureau al hadden. Natuurlijk hebben wij de crisis wel gemerkt aan de druk op de tarieven,” stelt Hiemstra. Sinds 2013 staan Hiemstra en De Vries niet meer zelf aan het dagelijkse roer van de onderneming. “En dat werd hoog tijd,” glimlachen beide oprichters. “Je gaat na enige tijd ook in de weg zitten van ontwikkeling. En ons hele bedrijf is gebaseerd op persoonlijke ontwikkeling en drive en vooruitgang. In een bedrijf van 45 mensen betekent dat ook dat je ruimte moet maken aan de bovenkant. Mooie bonus is dat wij nu weer tijd hebben gekregen om dingen te gaan doen die op een andere manier bijdragen aan Hiemstra & De Vries,” besluiten beide oprichters.

Hiemstra & De Vries

10 jarig Jubileum evenement

Op basis van dit fundament, zien De Vries en Hiemstra de toekomst met vertrouwen tegemoet, waarbij “de nadruk niet zozeer ligt op groei in omvang, maar juist op groei op inhoud en impact.” Maar eerst nemen ze de tijd om stil te staan bij het afgelopen decennium. Het bureau viert dit jaar zijn 10 jarig jubileum, en ter ere van deze bijzondere mijlpaal organiseert het bureau aanstaande donderdag 4 september in De Fabrique (Utrecht) een jubileum evenement voor adviseurs, klanten en relaties. Tijdens de zogenaamde Hiemstra & De Vries Parade blikt het bureau samen met hun klanten en relaties terug op de afgelopen tien jaar. Zoals past bij het bedrijf en bij haar oprichters staat het programma echter vooral in het teken van de huidige uitdagingen van de publieke sector. “Onder het genot van een drankje en in een gezellige setting inspireren we elkaar voor de komende tien jaar”.

Hiemstra-De-Vries-Parade-4-september-2014