Data Science specialist Big Fellows verder als Ynformed

03 december 2015 Consultancy.nl

Onlangs is het vorig jaar opgerichte Big Fellows, een adviesbureau dat zich richt op data science consulting, gerebrand naar Ynformed. Met de scherpere positionering, die de associatie met Big Data loslaat en zich voor de toekomst richt op het bredere veld van ‘data science’, gelooft oprichter Jaring Hiemstra dat het bedrijf klaar is om naam te maken binnen de huidige markt.

In 2014 richtte Jaring Hiemstra, een ervaren consultant met meer dan vijftien jaar ervaring in de branche en medeoprichter van organisatieadviesbureau Hiemstra & De Vries, met Mark Dijksman Big Fellows op. Hiemstra was, net als veel anderen, van mening dat data science een enorm potentieel heeft om de maatschappij te verbeteren en de dienstverlening van zowel publieke als private organisaties te optimaliseren. Voortbouwend op jarenlange ervaring van Hiemstra en Hiemstra & De Vries in met name het (semi)publieke domein, richtte Big Fellows zich voornamelijk op die sector, met in het achterhoofd de wetenschap dat data science in toenemende mate een politiek speerpunt van de overheid aan het worden is. De enorme potentie werd aan aantal jaar terug al beschreven in een rapport van McKinsey & Company – uit dat onderzoek bleek onder andere dat een slimme inzet van data science jaarlijks alleen al de Europese publieke sector een besparing van €150 tot €300 miljard kan opleveren.

Big Fellows kende een vliegende start en binnen zes maanden wist Hiemstra het team uit te breiden naar vijf consultants. Projecten werden uitgevoerd op het snijvlak van onder meer Data Science, Smart Government, Machine Learning en Text Mining, voor diverse instellingen uit de publieke sector. Big Fellows speelde ook een voortrekkersrol in het genereren van bewustzijn over Big Data binnen overheidsland. Zo organiseerde Big Fellows bijvoorbeeld het Nationaal Big Data Congres voor de overheid en droeg het boutique adviesbureau eerder dit jaar ook bij aan het Smart Government Congres.

Inzet van data science

De afgelopen paar jaar merkte Hiemstra dat de merknaam van Big Fellows – afgeleid van Big Data – en daarmee ook de positionering, niet langer perfect paste bij het DNA van het bureau. “Big Fellows associeert met Big Data, terwijl de focus bij ons ligt op Data Science en niet per definitie op Big Data”, aldus Hiemstra tegenover Consultancy.nl. Dit gaf de aanleiding tot een rebranding, die vorige maand formeel werd doorgevoerd, met Ynformed als uiteindelijk resultaat. De nieuwe naam legt de link met “geïnformeerd zijn”. “Data Science staat voor het slim analyseren van data om nieuwe inzichten te krijgen. Beter inzicht legt de basis voor radicaal andere werkwijzen die meer publieke waarde toevoegen”, licht Hiemstra toe.

De expertise van Ynformed richt zich op zes belangrijke gebieden: Data Science, Smart Government, Machine Learning, Text Mining, Data Warehousing en Application Programming Interface (API’s). Deze expertisegebieden worden binnen het maatschappelijke en publieke domein in diverse sectoren ingezet, waar het bureau volgens Hiemstra “een positief track record heeft opgebouwd” en waar bovendien “grote kansen” liggen ten aanzien van verbeterpotentieel. “Wij geloven dat slim gebruik van data en technologie unieke kansen biedt voor de publieke sector. Kansen om maatschappelijke vraagstukken op innovatieve manier effectiever aan te pakken”, aldus Hiemstra. Gevraagd naar bovenstaande sectoren waarop het bureau zich specifiek richt, geeft Hiemstra enkele voorbeelden.

Zo hielp Ynformed binnen de zorgsector bijvoorbeeld zorginstantie GGD / Jeugdgezondheidszorg met het verkrijgen van meer grip op kindermishandeling, met behulp van textmining. Hiemstra vertelt: “Kindermishandeling is lastig te signaleren, maar modellen gebaseerd op historische data kunnen hier goed bij helpen, zelfs als het aantekeningen of ongestructureerde data betreft.” Hiemstra licht verder toe: “Wij hebben voor de GGD een signaleringsmodel ontwikkeld dat op basis van alle beschikbare data over een kind, inclusief vrije aantekeningen van artsen, voorspelt in welke individuele situaties er mogelijk sprake van kindermishandeling is. Dit model hebben we verwerkt in een tool die realtime (bij elk consult) kinddossiers monitort. De kracht het model is dat deze zich baseert op informatie van ruim 13.000 kinderen (200.000 teksten) en historische observaties van meer dan 500 GGD-professionals.”

Huisjesmelkers te slim af met predictive analysis

Binnen het onderwijsdomein hielp Ynformed opdrachtgevers met behulp van data science met het aantal vroegtijdige schoolverlaters (VSV) te verminderen. Hiemstra: “Een generieke aanpak voor Voortijdig Schoolverlaters (VSV) is inefficiënt en mist vaak probleemgevallen. Met de juiste inzet van data science kunnen risicoleerlingen beter herkend worden, en is een gerichtere en effectievere inzet voor deze problematiek mogelijk.”

Een andere toepassing van data science werd op het vlak van handhaving gebruikt. Hiemstra legt uit hoe Ynformed door middel van analyse en visualisatie van beschikbare gegevens de gemeente Utrecht heeft geholpen om huisjesmelkers en illegale woningverhuur effectiever en efficiënter aan te pakken. In Arnhem bijvoorbeeld hielp Ynformed mee aan het realiseren van informatiegestuurde Toezicht & Handhaving. Hiemstra: “In veel gemeenten wordt de inzet van handhaving gestuurd door bestuurlijke prioriteiten, klachten en meldingen. In Arnhem kunnen hebben we door de data te analyseren handhavers efficiënter kunnen inzetten.”

Een ander gebied waar Ynformed overheidsinstanties heeft geholpen is bij de preventie en aanpak van fraude. Hiemstra: “Veel overheden zijn niet effectief in de aanpak van uitkeringsfraude. Samen met onze partner InfoSupport gebruiken we de SmartBox, waarmee fraudepreventie meer dan 30% effectiever wordt.”

Ook binnen het sociaal domein kan volgens Ynformed slim gebruik en analyse van data zorgen voor effectievere, efficiëntere en eerlijkere zorg. “De afgelopen jaren is het hele lokale zorg- en welzijnslandschap op de schop gegaan. Het sociaal domein is inmiddels een feit en gemeenten zijn verantwoordelijk voor een hoop nieuwe taken. Tegelijkertijd worstelen gemeenten met de vraag: Hoe sturen wij in het hernieuwde sociaal domein? Een complexe vraag met veel dimensies waarbij data een belangrijke rol speelt”, legt Hiemstra uit. Volgens hem speelt de beschikbaarheid van juiste en actuele informatie een grote rol, juist omdat ook burgers en partners een belangrijke bijdrage leveren. “Slimme analyses maken goedkopere en betere zorg mogelijk”, besluit hij.

Tot slot kan data science ook op het vlak van veiligheid een belangrijke rol spelen. Ynformed hielp bijvoorbeeld een veiligheidsregio* met het dynamisch voorspellen van veiligheidsrisico’s. “Samen met de Veiligheidsregio werken we onder meer aan de ambitie om een informatie-autoriteit te worden, zowel op strategisch niveau als door middel van concrete data-analyse”, vertelt Hiemstra, om daaraan toe te voegen: “Het doel was om veel dynamischer de risico’s in beeld te krijgen, zodat de veiligheidsregio meer aan preventie kan doen en betrokken partijen zo goed mogelijk van de meest relevante informatie kan voorzien.” 

Vooruitkijkend geeft Hiemstra aan verheugd te zijn met de scherpere positionering, een stap die de branding en toekomstige groei van het bureau zal versnellen. Ynformed bestaat momenteel uit een team van zeven professionals, en tegen het einde van 2016 moet dit team volgens Hiemstra uitgroeien naar zo’n tien personen. Gevraagd naar het onderscheidende vermogen van het bureau, zegt Hiemstra: “De combinatie van onze data science skills met kennis van de publieke sector maakt ons een unieke speler”, om daaraan toe te voegen: “Ook zijn we onafhankelijk van welke leverancier dan ook. We beoordelen wat er nodig is en gaan aan de slag met die applicaties die de grootste waarde toevoegen voor de opdrachtgever.”

* Een veiligheidsregio is een gebied waarin wordt samengewerkt door verscheidene besturen en diensten ten aanzien van taken op het terrein van brandweerzorg, rampenbeheersing, crisisbeheersing, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en handhaving van de openbare orde en veiligheid.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup