Big Fellows organiseert Big Data Congres voor overheid

03 juni 2014 Consultancy.nl

Medio juni vindt de eerste editie van het ‘Nationaal Big Data Congres voor de overheid’ plaats in het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht. Het Big Data evenement wordt georganiseerd door Big Fellows, een boutique adviesbedrijf gespecialiseerd in de toepassing van Big Data binnen de publieke sector. 

Big Data megatrend
Dat de overheid Big Data niet als snel voorbijtrekkende hype moet beschouwen is helder. Recent onderzoek van McKinsey & Company toont namelijk aan dat een slimme inzet van Big Data de Europese publieke sector jaarlijks €150 tot €300 miljard kan besparen. Voorbeelden van Big Data toepassingen zijn er al genoeg. Zo kan Big Data bijvoorbeeld gemeenten helpen bij het beter leefbaar maken van wijken en het versterken van de sociale cohesie of voor betere fraudebestrijding binnen gemeenten. Genoeg reden dus voor de overheid om Big Data serieus te nemen en de mogelijkheden te onderzoeken.

Big Data severs

Echter, ministeries, provincies, gemeenten en semi-publieke instelllingen hebben moeite met het benutten van het Big Data potentieel, in tegenstelling tot de private sector die Big Data al veel langer toepassen. Om de overheid te helpen bij het beter begrijpen van Big Data toepassingen heeft adviesbureau Big Fellows het initiatief genomen om het eerste Nationale Big Data Congres voor de Overheid te organiseren. Het congres, dat op donderdag 12 juni plaatsvindt, is bedoeld voor onder meer bestuurders en professionals van gemeenten, provincies, ministeries en uitvoeringsorganisaties. 

Programma
Het programma van het congres is vooral gericht op de mogelijkheden en consequenties die Big Data teweeg kunnen brengen. Gedurende de dag zullen diverse sprekers ingaan op Big Data thema’s, waaronder Arjen de Ruiter (Bol.com), Freek Bomhof (TNO), Alex Commandeur (CPB), Jan Reitsma (Sensor City Assen) en Pieter in ’t Hout (gemeente Utrecht).

Nationaal Big Data Congress Banner

Ook Big Fellows zelf komt aan bod – Mark Dijksman, directeur bij Big Fellows, zal tijdens zijn presentatie Big Data voorbeelden en –technieken weergeven. “Wereldwijd wordt er volop geïnvesteerd in- en geëxperimenteerd met Big Data toepassingen in de publieke sector, maar wat zijn de voorbeelden van goede kansrijke toepassingsgebieden en wat verklaart waarom het succesvol is?” aldus Dijksman over de inhoud van zijn presentatie.

Na alle presentaties volgt er ’s middags vanaf 15:00 discussie in subgroepen en wordt de dag met een terugblik en borrel afgesloten.

Nieuws