Boek uitgelicht: Als ik de Baas zou zijn van de Zorg
Begin deze maand is het boek ‘Als ik de Baas zou zijn van de Zorg’ uitgebracht. Het boek, geschreven door Rob van Drunen, organisatiespecialist bij House of Performance, schetst 33 perspectieven van uiteenlopende professionals uit of rondom de zorgsector, die hun visie delen over vernieuwing binnen de sector.
Het zorgdomein ondergaat anno 2015 – net als zoveel sectoren – enorme veranderingen. Zo speelt onder meer de discussie rondom de vrije artsenkeuze die onder druk staat, of rondom de alsmaar toenemende kosten van de zorg en zorgbudgetten. Maar ook het aantal zieken dat toeneemt door de (ongezonde) levensstijl van vandaag is een belangrijk thema dat speelt in de huidige zorgmarkt. Hoe dingen beter kunnen binnen de zorg, daar heeft iedereen wel een mening over, zeker de professionals die zich middenin of rondom de sector begeven.
Om de diverse perspectieven van deze uiteenlopende professionals een podium te bieden, heeft Rob van Drunen*, onder meer organisatieadviseur bij het Utrechtse adviesbureau House of Performance, een boek uitgebracht. Daarin heeft hij de perspectieven opgetekend van 33 professionals uit en rondom het zorgdomein, variërend van een chirurg in opleiding tot zorgondernemer, van voedingsdeskundige tot medisch antropoloog, of van bestuursadviseur van een zorginstelling tot een patiënt.
Het boek, dat begin november officieel werd uitgebracht, is getiteld ‘Als ik de Baas zou zijn van de Zorg’ en maakt deel uit van een boekenreeks waarin Drunen in iedere editie zal ingaan op een actueel maatschappelijk thema, dat vraagt om bewustzijn en vernieuwing. De respondenten uit de betrokken sector krijgen de vraag gesteld: "Wat zou ik doen als ik de baas zou zijn?". In deze eerste editie, die zich richt op het zorgdomein, vroeg Van Drunen de 33 professionals hoe zij de uiteenlopende uitdagingen binnen de zorg het hoofd zouden bieden, als zij het voor het zeggen hadden.
Een kort overzicht van enkele van hun visies, die in het boek naar voren komen:
- Teun Teunis, chirurg in opleiding en oprichter van PATIENT+: “Zorgen dat zorgverzekeraars gezamenlijk durfkapitaal beschikbaar stellen voor zorginnovaties.”
- Jaap Maljers, zorgondernemer en investeerder in de zorg (Holland Venture): “Regelen dat zorg vrij verkrijgbaar is buiten het basispakket.”
- Peter Kaptein, Patient Advocate bij Inspire2Live: “De kankerzorg sterk concentreren.”
- Ivan Wolffers, Medisch Antropoloog en schrijver: “Alle tussenpersonen uit beslissingsbevoegde posities halen.”
- Juglen Zwaan, eigenaar van aHealthylife.nl: “Stoplicht systeem op levensmiddelen plaatsen.”
- Corinne van den Bergh, drs. bij VU Medisch Centrum: “Oog hebben voor de angst en woede die leeft onder de werknemers en patiënten.”
* Naast organisatiespecialist bij House of Performance is Rob van Drunen ondernemer en richt hij zich op het stimuleren en faciliteren van bewustzijn en maatschappelijke vernieuwing. Dit vanuit de overtuiging dat de negatieve ontwikkelingen, en daarmee de uitdagingen van deze tijd, in de basis vragen om een nieuw niveau van bewustzijn.