Mobilee en Search4Solutions lanceren Agile Practice

30 oktober 2015 Consultancy.nl

Mobilee heeft samen met Search4Solutions een Agile Practice gelanceerd. Samen gaan de partners hun kennis en ervaring op het gebied van Lean en Agile bundelen om organisaties te helpen transformeren tot ‘Responsive Enterprises’. Leander Bloemers (Mobilee) en Jan Vlietland (Search4Solutions) hebben de taak gekregen om de praktijk vorm te geven en succesvol in de markt te zetten. 

In een wereld die steeds sneller verandert en waar enorme verstoringen op de loer liggen, zijn organisaties genoodzaakt om steeds sneller in te spelen op veranderende behoeften van de markt en klant. Het streven naar een wendbare (‘agile’) organisatie – meer en sneller dingen doen met minder middelen – heeft zich tegen deze achtergrond ontpopt als een van de belangrijkste strategische doelen van bestuurders, zowel binnen de private als publieke sector.

Agile

Een van de belangrijkste methoden voor het verbeteren van de wendbaarheid in de bedrijfsvoering is door ‘continu verbeteren’, en daaraan gerelateerde technieken zoals lean, six sigma en business process improvement. De afgelopen jaren is de vraag naar deze methoden sterk toegenomen binnen vrijwel ieder industriesegment en functionele praktijken en processen. Daarnaast heeft agile organiseren zijn opmars gemaakt als bouwsteen voor organisatievormen. Ondanks de groeiende aandacht voor agile en lean worstelen veel bedrijven in de praktijk met de uitvoering van dergelijke programma’s of met het verankeren van een agile cultuur binnen hun organisatie. “Te vaak gaat het transformeren tot een Responsive Enterprise met vallen en opstaan,” stelt Leon Brunenberg, oprichter van Mobilee. Een gegeven dat volgens hem voortkomt uit een legio van factoren, waaronder een te “gefragmenteerde aanpak tussen business en IT.” 

Deze marktrealiteit vormde eerder dit jaar de aanleiding voor Mobilee management & advies – een adviesbureau uit Utrecht dat klanten adviseert op het gebied van strategieontwikkeling, business consultancy, projectmanagement en lean*, om onderzoek te doen naar mogelijkheden om hun lean aanbod te versterken, waardoor uiteindelijk ook de resultaten van klanten verbeteren. Na een zoektocht kwam Brunenberg uit bij Jan Vlietland, die in juni dit jaar aan de Vrije Universiteit promoveerde op de ‘Agile organisatie’. Na een loopbaan bij Achmea richtte Vlietland eind 2007 zijn eigen bedrijf Search4Solutions op, waarmee hij Agile werkwijzen verankert in grote organisaties. Sinds de oprichting heeft het bureau een sterk track record opgebouwd op het gebied van agile, met een focus op informatie-intensieve sectoren. Onder de klantenkring van Search4Solutions bevinden zich onder meer opdrachtgevers als ING, de Politie, het Ministerie van Defensie, Achmea en Interpolis.

Creative Valley Utrecht, Mobilee, Search4Solutions

Door de bundeling van krachten geloven Brunenberg en Vlietland dat zij de doorontwikkeling van hun Agile producten en diensten kunnen versnellen en een “uniek portfolio aan proposities” kunnen creëren, waarmee dienstverlenende organisaties uiteindelijk beter kunnen presteren. Als onderdeel van het partnership, zullen Mobilee en Search4Solutions een nieuwe dedicated Agile Practice lanceren, die gerund zal worden vanuit het kantoor van Mobilee, dat gevestigd is in Creative Valley in Utrecht. Search4Solutions brengt diepgaande kennis van de Agile principes in de praktijk, terwijl het Utrechtse organisatieadviesbureau kennis en ervaring omtrent de toepassing van lean en implementaties met zich meebrengt. “De afgelopen elf jaar hebben wij door onze eigenzinnige toepassing van het LEAN gedachtegoed een fors aantal dienstverlenende organisaties tot significant betere prestaties gebracht. Samen met Search4Solutions ben ik ervan overtuigd dat we hiertoe nog beter in staat zijn,” aldus Leander Bloemers, vanuit Mobilee verantwoordelijk voor de nieuwe Agile tak.

Sinds hij zich in 2008 bij Mobilee aansloot, na een periode gewerkt te hebben bij TNS NIPO en binnen de bankensector, heeft Bloemers zeven jaar hands-on ervaring opgedaan met lean implementaties, waaronder voor klanten als het ROC Nijmegen, BKR, Gemeente Utrecht, de Belastingdienst en uitvoeringsorganisatie CAK. Daarnaast wordt hij erkend als de grondlegger van de methode ‘Kort Cyclisch Verbeteren’, die zijn oorsprong kent in het lean gedachtegoed. Bloemers kan ook putten uit Mobilee’s meer dan tien jaar ervaring** binnen de sector, en uit de ervaring van de consultants bij het bureau, die gecertificeerd zijn in onder meer Lean en Agile.

Jan Vlietland, Leander Bloemers

Gevraagd naar de nieuwe dienstverlening zegt Bloemers dat de Agile praktijk het Agile en Lean gedachtegoed zal combineren, en zal inzetten om bedrijven efficiënter en wendbaarder te maken. “Op basis van de ervaringen van beide samenwerkingspartners gaan we nieuwe slimme producten en diensten ontwikkelen.” Hij geeft de ‘Agile & LEAN Scan’ als voorbeeld – een tool die bepaalt waar Lean en Agile werkwijzen meerwaarde zouden kunnen hebben in een organisatie. Bovendien gaan de partners bestaande tools en diensten in eigendom, waaronder Agile Leadership en de Agile 5+1 methode, verder verfijnen en gezamenlijk naar de markt brengen.

“Door onze unieke combinatie van kennis en ervaring zet de Agile Practice onze klanten direct op het goede spoor om hun Responsive Enterprise te realiseren”, sluit Brunenberg af.

Eerder dit jaar berichtte Consultancy.nl over de samenwerking tussen Quint en Pink Elephant die gezamenlijk de ‘Lean IT Association’ lanceerden, een wereldwijde standaard voor Lean IT.

* Mobilee richt zich op organisaties in de financiële dienstverlening, (Rijks)overheid en de zorg.

** Mobilee is in 2011 ontstaan uit de fusie tussen Mobilee Consultancy en Lucon. Mobilee werd in 2004 opgericht, terwijl de oprichting van Lucon terugvoert tot 2002.

Nieuws