Vier verbeterpunten voor traineeships volgens trainees

21 september 2015 Consultancy.nl

De opdrachten in traineeships kunnen duidelijker, de kwaliteit en frequentie van trainingen kan omhoog, het management van traineetrajecten kan verbeterd worden en minder werkdruk en betere arbeidsvoorwaarden zouden door trainees op prijs gesteld worden. Dit zijn enkele bevindingen van talentontwikkelaar YSE, dat onlangs onderzoek heeft gedaan naar hoe studenten en afgestudeerden traineeships in Nederland ervaren. Hoewel het onderzoek aantoont dat traineeships een dikke voldoende krijgen, worden door de young professionals nog wel diverse verbeterpunten genoemd.

Traineeships zijn razend populair in Nederland. Veel studenten zien het als een goede en waardevolle manier om hun carrière te beginnen. Uit eerder onderzoek van talentontwikkelaar YSE blijkt dat maar liefst 75% van de studenten een traineeship wil volgen. Niet geheel verrassend, want recent onderzoek van YSE toonde al aan dat afgestudeerden die voor een traineeship hebben gekozen daar over zeer te spreken zijn. Young professionals geven hun traineeships een dikke voldoende – een 7,6 gemiddeld. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter ook dat de traineeships – vanuit het perspectief van de trainees – nog voor verbetering vatbaar zijn. 

YSE: Training & coaching

Op het gebied van training en coaching wijzen de ondervraagde trainees als verbeterpunt vooral op de kwaliteit en het beschikbare aanbod van trainingen. 26% van de young professionals geeft aan dat de kwaliteit van de trainingen omhoog kan of dat er meer training zou moeten worden gegeven. Voor coaching is dat 20%. Verder wil 17% meer vakinhoudelijke trainingen en 17% meer eigen keus in welke trainingen gevolgd kunnen worden.

Als het om de opdrachten binnen de traineeships gaat, wil een meerderheid van de trainees (62%) vooral betere informatie en meer duidelijkheid. 29% verlangt meer duidelijkheid in de sturing, terwijl 33% graag meer duidelijkheid zou willen over de in- en uitstroom bij opdrachten. Andere verbeterpunten zijn volgens trainees de helderheid en de mate van uitdaging in de opdrachten (20%) en inspraak in de keuze voor een bepaalde opdracht (18%).

YSE: Organisatie & Werkgeluk

Op het gebied van werkgeluk en organisatie zijn ook verbeterpunten aan te dragen. 70% van de trainees is het erover eens dat het management – de visie, planning en coördinatie – van de organisatie het belangrijkste verbeterpunt is. 17% ziet graag betere communicatie vanuit of met het management en 13% vindt zijn of haar eigen positie in de organisatie het belangrijkste verbeterpunt. Trainees zouden tenslotte gelukkiger zijn met hun werk als de werkdruk omlaag gaat (40%), de arbeidsvoorwaarden verbeteren (40%) en als er meer baanzekerheid en carrièremogelijkheden zijn (20%).

Bekijk de pagina traineeship vacatures voor een overzicht van alle traineeships in de consultancy.

Nieuws

Meer nieuws over