Atos en KPN winnen Digital Impact & ICT Milieu Award

09 september 2015 Consultancy.nl

Nederland ICT en ECP | Platform voor de Informatiesamenleving hebben afgelopen week drie IT-prijzen uitgereikt tijdens de Avond van de Digitale Economie. De Digital Impact Award ging naar een project van Atos in samenwerking met de gemeente Eindhoven, internetpionier Erik Huizer werd verkozen tot ICT Personality van 2015 en het nieuwe Datacenter High Tech Campus van KPN kreeg de ICT Milieu Award.

De Avond van de Digitale Economie werd op 3 september samen met ECP, Platform voor de InformatieSamenleving, georganiseerd in het Louwman Museum in Den Haag. Tijdens het event werden drie IT-vakprijzen uitgereikt.

ICT Personality Award
Internetpionier Erik Huizer kreeg de ICT Personality Award uitgereikt vanwege zijn significante bijdrage aan de positie van Nederland als voorloper op het gebied van internet en de digitale economie. Volgens de jury is Huizer een “internationale autoriteit met betrekking tot het internet. Als Chief Technology Officer van SurfNet en hoogleraar Internettoepassingen zet hij zich in voor onderwerpen als internet governance, privacy, cyber security en standaardisatie. Hij levert al jarenlang, in tal van functies, een grote bijdrage aan de positie van Nederland als voorloper op het gebied van internet en de digitale economie. In 2014 kreeg hij internationale erkenning toen hij werd opgenomen in de Internet Hall of Fame van de Internet Society.”

Digital Impact Award

Tineke Netelenbos (Voorzitter ECP), Albert Seubers (Atos), Lotte de Bruijn (Directeur Nederland ICT) en Arie van Bellen (Directeur van ECP).

Digital Impact Award

De Digital Impact Award werd binnengesleept door CityPulse, een pilotproject van Atos in samenwerking met de Gemeente Eindhoven, het Dutch Institute of Safety & Security en Intel. Naast Atos waren Project Prep en HPS Solutions genomineerd. Met CityPulse wordt door de toepassing van onder andere Big Data Intelligence en real time analyse de veiligheid van het Eindhovense uitgaansgebied Stratumseind verbeterd. Elk weekend trekt deze populaire straat in het centrum van Eindhoven bijna 20.000 bezoekers. Naast het analyseren van videobeelden en audiofragmenten van beveiligingscamera’s en microfoons worden ook data op social media gebruikt om een volledig beeld te geven van de situatie op straat. Als een situatie uit de hand dreigt te lopen, maakt CityPulse een melding bij het controlecentrum. Dit stelt hulpdiensten in staat actie te ondernemen, bijvoorbeeld door meer lichten aan te doen of meer politie te laten patrouilleren.

“Voorspelling van gedrag kan een belangrijke bijdrage leveren aan veiligheid op straat. CityPulse helpt de politie hierbij”, oordeelde de jury. “In de proeftuin Stratumseind in Eindhoven wordt het systeem toegepast in de praktijk. Hierdoor kunnen belangrijke aspecten van het systeem, zoals het waarborgen van privacy, uitgebreid getest worden. De internationale belangstelling voor de proef, onderstreept de potentie van Nederland als proeftuin voor ICT-toepassingen.”

ICT Milieu Award

Arie van Bellen (directeur van ECP), Lotte de Bruijn (Directeur Nederland ICT), Patrick Eshuys, General Manager bij Getronics/KPN, Krista Vaesen, voorzitter van YIP (Young ICT professionals network) van Nederland ICT en Vivianne Maas (Vertegenwoordiger van de Digiraad van ECP).

ICT Milieu Award
Het nieuwe Datacenter High Tech Campus van KPN sleepte de ICT Milieu Award in de wacht vanwege de inzet op dalend energieverbruik, ondanks de sterke toename van het dataverkeer in Nederland. Het datacenter maakt daarvoor gebruik van duurzame technologieën. Uit het juryrapport: “KPN heeft ervoor gekozen volledig groene energie uit Nederland te gebruiken. Op de High Tech Campus in Eindoven zal de restwarmte van het nieuwe datacenter nuttig gebruikt worden voor verwarming van andere gebouwen. Ook de cradle-to-cradle aanpak in het ontwerp van het datacenter past in dit duurzaamheidsbeleid. De combinatie van de structurele aandacht voor duurzaamheid en dit soort aansprekende initiatieven zijn belangrijk voor de positie van Nederland als duurzame Digitale Delta.”

Nieuws