Organisatieadviesbureau Berenschot boekt winst

20 juli 2015 Consultancy.nl

Organisatieadviesbureau Berenschot heeft afgelopen jaar zwarte cijfers geschreven. Met een positief bedrijfsresultaat van €0,6 miljoen op een nagenoeg gelijke omzet, en nieuwe vestigingen in Ghana en Zuid-Afrika, heeft het bureau de weg omhoog weer gevonden, stelt directievoorzitter Theo Camps.

Grote organisatieadviesbureaus hebben het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Door de aanhoudende economische malaise zagen bureaus, vooral in de publieke sector, de vraag naar adviesopdrachten aanzienlijk dalen. Ook kregen ze te maken met een sterk wijzigend speelveld, door onder meer veranderende klantwensen, en de opkomst van nieuwe businessmodellen en ZZP’ers. 

Berenschot - Opmerkelijke inzichten, opmerkelijke resultaten

Om het tij te keren werden grote bureaus noodgedwongen om aan hun strategieën en verdienmodellen te sleutelen. Anno 2015 hebben veel grote bureaus de weg omhoog weer gevonden. Zo schreef Consultancy.nl eerder dit jaar bijvoorbeeld over de positieve ontwikkelingen bij de grote oer-Hollandse adviesbureaus BMC, Twynstra Gudde en Boer & Croon, en inmiddels mag ook Berenschot – een Utrechts adviesbureau dat aan de wieg staat van de Nederlandse adviesbranche – zich in de rij van winstgevende adviseurs voegen*. 

Hersteljaar
In 2013 boekte Berenschot nog rode cijfers, een verlies van €2,9 miljoen op een omzet van €44 miljoen. Het verlies bestond uit €1 miljoen operationeel verlies, en een bijzondere kostenpost van €2 miljoen voor reorganisatiekosten en investeringen in nieuwe producten en diensten. Voor 2014 beoogde het bureau een hersteljaar, en deze voorspelling is uitgekomen. In een persbericht laat het bureau weten een winst te hebben geboekt van €0,6 miljoen over 2014, op een omzet van €43,5 miljoen. De winst is toegevoegd aan het eigen vermogen van de onderneming, waardoor het bureau nu voor €6 miljoen aan eigen vermogen op de balans heeft staan.

Het positieve resultaat is volgens het advieskantoor voornamelijk te danken aan een stijging van de marktvraag, die over de hele linie zichtbaar is. Berenschot is voornamelijk actief op het gebied van strategie en economisch advies, human resources, veranderkunde en projectmanagement. Volgens Theo Camps, directievoorzitter van Berenschot, is er vorig jaar vooral in de zorg-, veiligheid-, en innovatiesector, het openbaar bestuur, en de maakindustrie sprake geweest van een “rendabele groei”.

Theo Camps - Berenschot

Berenschot verdient ongeveer 75% van zijn totale omzet in de Nederlandse markt. De andere 25% komt uit het buitenland. Naast zijn thuismarkt Nederland heeft Berenschot vestigingen in België, de Nederlandse Antillen en opkomende markt Brazilië. In 2014 zijn daar ook vestigingen in Ghana en Zuid-Afrika (een Joint Venture met Mazars) bijgekomen. Verder heeft Berenschot een wereldwijd netwerk aan associate consultants en partners. 

Minder personeel
Net als veel van zijn branchegenoten zag ook Berenschot zich gedwongen om te snijden in het personeelsbestand. Telde het adviesbedrijf in 2013 nog 347 professionals, in het jaarverslag van 2014 vermeldt het bureau een personeelsbestand van circa 300 werknemers. Maar met de opkrabbelende marktvraag lijkt ook het personeelsbestand op zijn terugweg omhoog. Momenteel heeft Berenschot tientallen openstaande vacatures, en voor de komende maanden staat werving weer volop in de schijnwerpers. Camps laat weten vooral trots te zijn op de aanwas van jonge talenten: “We zijn trots op ons trainee-beleid. Zoals in alle voorgaande jaren hebben we ook in 2014 weer een tiental trainees aangenomen. De mix van ervaren adviseurs en pas-afgestudeerden levert zowel voor ons eigen bedrijf als voor onze opdrachtgevers meerwaarde.” 

* Gerelateerd nieuws over BMC, Twynstra Gudde en Boer & Croon:
- BMC groeit weer en laat moeilijke periode achter zich 
- Twynstra Gudde doorstaat adviescrisis en blikt vooruit
- Boer & Croon Management gaat 2015 vol vertrouwen in

Nieuws

Meer nieuws over