Berenschot en Mazars openen JV kantoor in Zuid Afrika

24 september 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Accountantsbureau Mazars en organisatieadviesbureau Berenschot openen volgende week een joint venture kantoor in Zuid Afrika. Het nieuwe kantoor – genaamd ‘Mazars Berenschot South Africa’ – gaat organisatieadviesdiensten leveren aan publieke en private organisaties in Zuid Afrika.

Mazars is met bijna 14.000 werknemers actief in 72 landen een van de grootste zakelijke dienstverleners ter wereld. Het adviesbedrijf levert een volledig spectrum van adviesdiensten, waaronder op het gebied van audit, accountancy, fiscale dienstverlening en management consultancy.

Het Nederlandse Berenschot is een van 's lands oudste organisatieadviesbureaus, opgericht in 1938 door Berend Willem Berenschot. In de afgelopen 76 jaar is het adviesbureau uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bureaus van Nederland. Berenschot telt zo’n 350 medewerkers en is gevestigd in Utrecht.

Mazars Berenschot Zuid Afrika

Het besluit van Berenschot naar Afrika om uit te breiden komt niet geheel uit de lucht vallen. Volgens het adviesbureau zien Westerse bedrijven in toenemende kansen zien in Afrika, met als gevolg dat er steeds meer vraag is naar Afrika-expertise en/of lokale ondersteuning. “De joint venture in Zuid Afrika past in een trend,” legt Luc Steenhorst, directeur Berenschot International, uit. “Steeds meer Europese bedrijven vragen ons hen te helpen bij het ontwikkelen van business en projecten in Afrika". Zo is Berenschot bijvoorbeeld betrokken bij een project gericht op de verbetering van het watermanagement in Ghana, maar ook in landen als Kenia en Tanzania voert het adviesbureau projecten uit, aldus Steenhorst.

De keuze voor Zuid Afrika is vooral gestoeld op de nauwe banden tussen beide landen. Nederland is een belangrijke handelspartner van Zuid Afrika, en het Nederlandse bedrijfsleven is goed vertegenwoordigd in Zuid Afrika. Met de keuze voor Mazars als lokale partner geven Berenschot en Mazars een gevolg aan hun reeds bestaande samenwerking in Nederland, waar ze samenwerken op het vlak van fusies en overnames door middel van hun Mazars Berenschot Corporate Finance joint venture.

Kariem Hoosain - Anoop Ninan - Luc Steenhorst - Fons de Zeeuw

Zuid Afrika
Mazars Berenschot South Africa is gevestigd in Johannesburg en Kaapstad. Het organisatieadviesbureau zal zich vooral richten op klanten in de sectoren water, energie, transport en gezondheidszorg. De directie van het adviesbureau bestaat uit Kariem Hoosain en Anoop Ninan van Mazars Zuid Afrika en Luc Steenhorst en Fons de Zeeuw van Berenschot.