Medior consultants van First Consulting aan het woord

19 juni 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

First Consulting is in vele opzichten een snel groeiende speler onder de adviesbureaus met een sterke focus op operationele processen. Door de no-nonsense aanpak, gericht op het realiseren van resultaat mét de klant, heeft het bedrijf de afgelopen jaren kunnen groeien. First Consulting is inmiddels actief in vier sectoren (Energie, Telecom, Mobiliteit en Verzekeringen), heeft een partnermodel geïntroduceerd en biedt als werkgever haar werknemers steeds meer groeimogelijkheden. In dit artikel komen twee adviseurs – eigen kweek én overgestapt talent – aan het woord over hun medior rol bij First Consulting.

Ryco Buffinga (33 jaar) heeft na een aantal jaren bij een groot internationaal adviesbureau de overstap gemaakt naar First Consulting om als medior business consultant aan de slag te gaan.

Kan je iets vertellen over jouw huidige functie bij First Consulting?
Momenteel ben ik business project manager bij een grote netbeheerder in Nederland (zoals Enexis, Alliander en Stedin). Ik vind de sectoren waarin First Consulting actief is bijzonder interessant en heb een speciale interesse voor de energiesector. In mijn rol als business project manager geef ik op dit moment leiding aan zes consultants verspreid over twee middelgrote projecten. Naast het coachen en begeleiden van consultants heb ik ook veel contact met de klant. Het is belangrijk dat we in het project samen optrekken met de klant. Daarin onderscheiden we ons.

First Consulting

Hoe verschilt jouw rol bij First Consulting t.o.v. je vorige functie?
In mijn vorige functie werd ik gedetacheerd als project manager en werkte ik samen met een team van de klant. In mijn huidige functie werk ik met een gecombineerd team van First Consulting collega’s en medewerkers van de klant. Doordat je met energieke en daadkrachtige collega’s de verbinding vormt tussen management en werkvloer, kun je écht een verschil maken.

Wat geeft je energie in jouw rol bij First Consulting?
Tastbare resultaten opleveren, daar krijg ik energie van! Ik hou ervan om mensen te ontmoeten die zich nog steeds de specifieke resultaten van mijn projecten van jaren geleden kunnen herinneren. Om projecten te besturen gebruik ik diverse methoden zoals Prince2, Agile en Lean. Deze methoden zijn altijd een hulpmiddel en geen doelstelling. Bij sommige klanten is er structuur nodig om vooruitgang te boeken, terwijl bij andere klanten de structuur juist wat meer los gelaten moet worden om diezelfde vooruitgang te realiseren. 

Sjoerd Donker (29 jaar) is vanuit zijn rol als junior consultant binnen First Consulting doorgegroeid naar de rol van medior technology consultant.

Kan je iets vertellen over jouw huidige functie bij First Consulting?
Momenteel heb ik een hybride rol in een team van ‘agile’ ontwikkelaars. Hierbij ben ik teamlead van een mixteam van First Consulting collega’s en medewerkers van de klant (een grote netbeheerder in Nederland zoals Enexis, Alliander en Stedin). In een vroeg stadium denk ik mee hoe we door middel van flexibele software snel een oplossing voor de business kunnen realiseren. Ik zorg voor de vertaling en begeleiding van dit probleem naar een concreet business proces, inclusief ondersteuning met een applicatie. Deze projecten worden belegd in mijn team, wat voor een deel bestaat uit First Consulting collega’s en voor een deel uit mensen van de klant. Zelf ben ik ook als ontwikkelaar betrokken bij verschillende projecten.

Ryco Buffinga en Sjoerd Donker - First Consulting

Hoe verschilt jouw rol bij First Consulting t.o.v. je vorige functie?
In mijn huidige team ben ik begonnen als ontwikkelaar. Vanuit deze rol kwam ik veel in contact met de business. Als ontwikkelaar werd mij steeds vaker gevraagd om meer op tactisch niveau mee te werken aan teambesturing en ook om te gaan met stakeholders. Daarom heb ik de kans gegrepen en de stap gezet om als aanspreekpunt van het ontwikkelteam te fungeren. Daarnaast heb ik nu meer de rol van ‘leading others’ in tegenstelling tot ‘leading self’. Een mooie vervolgstap dus!

Wat geeft je energie in jouw rol bij First Consulting?
Het neerzetten van de kaders in projecten voor mijn teamleden, zodat zij succesvol kunnen zijn, geeft mij energie. Daarnaast merk ik dat ik in mijn medior rol meer invloed heb in de organisatie om beoogde doelen te bereiken. Het intensieve contact met belangrijke stakeholders biedt mij meer mogelijkheden om mee te denken met hun belangen. Hierin ben ik vanuit groeiend vertrouwen nu meer een sparringpartner dan puur een ontwikkelaar. Ook draag ik actief bij aan de groei van First Consulting door mee te helpen bij de ontwikkeling van ons Business Technology domein.

First Consulting is op zoek naar ambitieuze collega’s op het niveau van junior, medior en senior consultant. Kijk hier voor de vacatures van First Consulting.

First Consulting levert advies en projectmanagement rondom drie hoofdthema’s:
Process  |  Technology  |   Change