IMAP DB&S adviseert Rolloos bij verkoop aan Top Side

10 juni 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Met de financiële steun van Écart Invest heeft Top Side Industries Group zich ingekocht in industriële machinebesturing specialist Rolloos Holding. Top Side ondernemers Joost Lasschuit en Bram Masselink willen Rolloos uitbouwen en haar marktpositie verstevigen met nieuwe producten en diensten. Rolloos werd tijdens de management buy-in bijgestaan door de M&A adviseurs van IMAP DB&S.

Rolloos Holding* is een familiebedrijf dat in de jaren ’40 werd opgericht en nu geleid wordt door de kleinzonen van de oprichter, Arie en Hans Rolloos. Het bedrijf is marktleider op het gebied van assemblage en levering van meet- en controle uitrusting, die worden ingezet voor het monitoren en veiliger maken van onshore en offshore industriële processen. Rolloos’ klanten zijn voornamelijk afkomstig uit de olie- en gasindustrie, staalindustrie, de bouw, infrastructuursector, grondverzet en de logistieke sector.

Top Side Offshore Technology

Top Side Industries Group bestaat uit ondernemers Joost Lasschuit en Bram Masselink. Zij staan bekend voor het oprichten van Lyceo, de grootste aanbieder van examentrainingen van Nederland, maar zijn beide in het bezit van een Luchtvaarttechniek master behaald aan de TU Delft. Omdat het technische element ontbrak bij Lyceo, verkochten Lasschuit en Masselink in 2013 hun aandelen, om vervolgens met hulp van participatiemaatschappij Écart Invest, Top Side op te richten. Omdat zowel de ondernemers als de Haagse investeringsmaatschappij op zoek waren naar uitdagingen op het gebied van techniek en engineering kochten zij zich via een management buy-in in bij Rolloos. Bij het familiebedrijf dat nu door de derde generatie wordt geleid, werd duidelijk dat de vierde generatie geen interesse had om het ingenieursbedrijf over te nemen. Arie en Hans Rolloos moesten dus op zoek naar opvolgers of kopers buiten de familie. Die hebben zij nu gevonden in Top Side: “Hoewel hun achternaam geen ‘Rolloos’ is, voelt het als een oprechte vierde generatie”, aldus de twee eigenaren, die het bedrijf in 2000 overnamen van hun vader (Hans Rolloos Sr.).

Groei- en innovatiemogelijkheden
Kopers Lasschuit en Masselink vertellen over hun beweegredenen achter de overname: “De management buy-in helpt ons bij het realiseren van onze ambitie om een belangrijke speler in de olie & gas sector te worden.” Gezien de ontwikkelingen in deze sector, zien Écart en de twee ondernemers – die samen met Arie en Hans Rolloos het nieuwe managementteam zullen vormen – voldoende groei- en innovatiemogelijkheden. Gezamenlijk zullen zij de uitbreiding van Rolloos voortzetten als wereldspeler op het gebied van machinebeveiliging-, weegtechniek- en overlastbeveiligingsoplossingen, en zal het diensten- en productenaanbod van het bedrijf verder worden uitgebreid.

Jan Pieter Borst en Frank Ruijgrok - IMAP DB&S

Ook Rolf Metz, directeur bij Écart Invest, is blij met de deal: “Zowel de participatie in Top Side als de acquisitie van Rolloos sluit aan bij de beleidslijn van Écart om een aanmerkelijk belang te verwerven in grotere MKB-bedrijven met een stevige marktpositie.”

IMAP DB&S
Rolloos Holding werd bij de management buy-in bijgestaan door IMAP DB&S, een corporate finance specialist met kantoren in Rotterdam en Amsterdam. De M&A adviseurs van het bureau bieden financieel en strategisch corporate finance advies, en focussen zich voornamelijk op middelgrote bedrijven. Arie en Hans Rolloos werden bijgestaan door IMAP DB&S-adviseurs Jan-Pieter Borst en Frank Ruijgrok, en Sijmen de Lange en Pauline Dijksman van HVG Law. Koper Top Side Industries Group werd bijgestaan door Bouke Tauw en Lynette Lenstra van Rembrandt Fusies en Overnames en Michiel Martin en Elze van der Minne van advocatenkantoor BarentsKrans.

Rembrandt Fusies Overnames - HVG - Barentskrans

* Rolloos Holding bestaat uit de werkmaatschappijen Rolloos Systems en Top Side Offshore Technology.