Vijf bureaus begeleiden Rotterdam Harbour | FPS deal

24 augustus 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

FPS Global Logistics heeft een 80% belang verworven in Rotterdam Harbour Holding (RHH). FPS is een dochter van Singapore Post, een wereldwijde logistieke dienstverlener. De transactie – die afgelopen juli 2015 werd afgerond – werd begeleid door professionals van vijf bureaus: IMAP DB&S, HVG Law, Crowe Horwath, DLA Piper en EY.

Rotterdam Harbour Holding (RHH) is een logistieke dienstverlener gespecialiseerd in container groupage – oftewel het vervoer van goederen die op zichzelf niet container-vullend zijn, maar door de dienstverlener worden samengevoegd met andere goederen tot een container-vullende lading. Een de werkmaatschappijen van RHH is Trans Ocean Pacific (TOP), die als logistiek dienstverlener gespecialiseerd is in het volledig verzorgen van (container) transport en logistieke dienstverlening voor het midden- en kleinbedrijf. TOP beschikt wereldwijd over een uitgebreid logistiek netwerk en verzorgt met name transporten uit China, Indonesië, Vietnam, Taiwan, de Verenigde Staten, en Midden- en Zuid Amerika.

Vijf bureaus begeleiden Rotterdam Harbor | FPS deal

FPS Global Logistics is een dochtermaatschappij van Singapore Post, een wereldwijde postverwerker en logistieke dienstverlener, die maandelijks meer dan 60 miljoen poststukken verwerkt. FPS – Famous Pacific Holding – werd in 2012 door Singapore Post overgenomen en de gelijknamige Group (UK) en Shipping (Nieuw Zeeland) volgden in 2014 en 2015. Het hieruit ontstane bedrijf, FPS Global Logistics, is gespecialiseerd in NVOCC (Non Vessel Operating Common Carrier) dienstverlening, – vervoer van goederen zonder eigen schepen, maar wel met volledige verantwoordelijkheid voor facturering en klantcontact – logistiek en supply chain management.

In lijn met zijn groeidoelstellingen heeft Singapore Post via dochtermaatschappij FPS Global Logistics onlangs een belang van 80% verworven in Rotterdam Harbour Holding, en is daarmee ook eigenaar geworden van Trans Ocean Pacific. Singapore Post investeert flink in groei in de logistieke sector, onder meer via overnames, om in te spelen op de snel groeiende e-commerce markt. Voor RHH opent de deal de deur voor verdere groei en biedt deze volgens de organisatie “unieke voordelen” voor hun klanten. De deal heeft geen gevolgen voor de samenstelling van het management en het personeel. Zowel directeur Jean-Paul van Munster als Financieel directeur Evert Braam behouden dezelfde functie en blijven ook aan als aandeelhouders.

Jean-Paul van Munster en Evert Braam - RHH

Dealmakers
De transactie tussen Rotterdam Harbour Holding en FPS Global Logistics werd ondersteund door M&A- en juridische experts van vijf bureaus: IMAP DB&S, HVG Law, Crowe Horwath Peak, DLA Piper en EY. Verkoper Rotterdam Harbour Holding werd bij de transactie bijgestaan door de corporate finance professionals van IMAP DB&S (Dealteam: Jan-Pieter Borst, Frank Ruijgrok en May Wu), een dealteam van HVG Law (Sijmen de Lange en Goran Abdullah) en tenslotte door Crowe Horwath Peak (Walter de Regt).

Koper FPS Global Logistics (Singapore Post) werd geadviseerd door een team van advocatenkantoor DLA Piper (Dealteam: Barbara van Hussen, Patrick Gremmels, Pien Lammers en Fleur Westerouen van Weteren) en door EY adviseurs Marcel van Rijnsbouw en Guillaume Profittlich.