Accuracy, MBCF & SDP begeleiden Nordian - Ab Ovo deal

04 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Private equity bedrijf Nordian Capital Partners heeft een meerderheidsbelang genomen in Ab Ovo International, een ICT dienstverlener gevestigd in Nederland en Duitsland. De transactie werd ondersteund door corporate finance kantoren Accuracy en Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF), management consultancybureau Strategy Development Partners, advocatenkantoren AKD en Corp en belastingspecialist JSA Tax Consultancy.

Ab Ovo is een international aanbieder van enterprise-software oplossingen specifiek voor de transport- en logistieke sector. Het bedrijf biedt technologie-oplossingen voor vraagstukken op het gebied van planning, scheduling en optimalisatie (Advanced Planning & Scheduling [APS]) voor onder meer aanbieders  van railgoederenvervoer, rederijen, infra aanbieders, en diverse overige persoons-vervoersbedrijven. Ab Ovo biedt verder diverse IT-gerelateerde consultancy- en project/interim diensten aan logistieke organisaties. Het bedrijf heeft zo’n 100 werknemers in dienst in Nederland (Rotterdam [HQ], Amsterdam) en Duitsland (Düsseldorf).

Ab Ovo deal - Nordian Capital Partners

Opgericht in 1997, is Ab Ovo – binnen zijn vakgebied – een van de leidende organisaties in Europa. Met name de afgelopen jaren groeide het in Nederland bedrijf snel. Bovendien richt Ab Ovo zich, in lijn met zijn strategische groeiambities, op versnelde uitbreiding. In dat kader deed het management van Ab Ovo vorig jaar onderzoek naar nieuwe financieringsmogelijkheden.

Externe adviseurs
Ab Ovo schakelde de hulp in van Mazars Berenschot Corporate Finance en AKD om hen te begeleiden in dit proces. De externe adviseurs voerden besprekingen en onderhandelingen met diverse potentiële internationale strategische en financiële partijen, met als uiteindelijk resultaat een succesvolle transactie met Nordian Capital Partners, een Nederlandse mid-market private equity investeerder. Details over de deal zijn niet vrijgegeven, maar bekend is wel dat Nordian, het voormalige Rabo Capital*, een meerderheidsbelang heeft genomen in Ab Ovo.

Door de kapitaalinjectie is Ab Ovo – volgens Willem Jan Groenewoud, voorzitter van de IT dienstverlener – klaar voor de “volgende fase" van het groeitraject waarin het bedrijf zich bevindt. De belangrijkste doelstellingen zijn onder meer het uitbreiden van de Advanced Planning & Scheduling (APS) capaciteiten, het consolideren van hun positie binnen het ‘Rail Cargo System' (RCS) landschap, en het versterken van hun footprint in veelbelovende groeimarkten binnen nieuwe logistieke sectoren. "Met de investeringskracht die Nordian Capital met zich mee brengt, kunnen wij onze internationale kracht verder uitbouwen om onze leidende positie binnen het Retailsegment te versterken en onze ambities met nieuwe proposities binnen de maritieme en 'freight forwarding' markt te realiseren”, zegt Groenewoud.

Accuracy | Mazars Berenschot Corporate Finance | AKD | Corp | SDP | JSA Tax Consultancy

Namens de private equity investeerder geeft Perry Bos, partner bij Nordian, aan “verheugd te zijn mede-aandeelhouder van Ab Ovo te worden,” om daaraan toe te voegen: “Het bedrijf sluit zeer goed aan bij onze investeringscriteria: groei, internationaal actief en gericht op een Business-to-Business-segment.” Koper Nordian Capital Partners werd bijgestaan door corporate finance experts van Accuracy, een commercieel due diligence team van Strategy Development Partners, M&A advocaten van Corp en belastingspecialisten van JSA Tax Consultancy. 

* Nordian wordt ondersteund door financierders Rabobank, Commonwealth Investments en PGGM Asset Management. Portfolio organisaties zijn onder meer Chrysal (verzorging van bloemen), Kipp & Zonen (zonne- en atmosferische meetinstrumenten), Redwave (professionals voor de energiesector), Vandervalk+Degroot (afvoer- en rioolreiniging), Unicorn Grain Specialisties (verwerkte granen), Coppens (visvoer), Dutch Grill Specialties (verwerkte vleesproducten), Luzac (privé onderwijs), Bangkok Ranch (pekingeenden) en Koop (watermanagement).