Deloitte, OC&C, SDP en PwC begeleiden overname van Robidus door Aegon

14 augustus 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Verzekeringsmaatschappij Aegon Nederland heeft dienstverlener Robidus overgenomen van private equity-onderneming Avedon Capital Partners. Onder meer Deloitte, PwC, OC&C Strategy en Strategy Development Partners begeleidden de transactie, die naar verluidt een waarde kent van net onder de €100 miljoen.

Robidus, opgericht in 2003, is een gespecialiseerd adviesbureau dat Nederlandse werkgevers helpt bij het uitvoeren van hun taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot werknemersverzuim en arbeidsongeschiktheid. Het merendeel van deze activiteiten is gericht op de naleving van voorschriften van regelgevende instanties. Het bedrijf helpt zijn klanten bij het uitvoeren van HR-processen voor wet- en regelgeving op het gebied van sociale zekerheid en beheert de bijbehorende financiële risico's en kosten. Daarnaast levert Robidus ook ondersteuning bij het minimaliseren van de kosten van re-integratie, burn-out en langdurige ziekte. Verder maakt Robidus programma's gericht op het ontsluiten van potentieel talent om de productiviteit en betrokkenheid van medewerkers te verhogen.

De afgelopen drie jaar boekte Robidus flinke groei. Avedon Capital Partners – een investeerder die voornamelijk actief is in de Benelux – stapte in september 2015 aan boord en heeft sindsdien de omzet van Robidus bijna verdubbeld, naar €36,5 miljoen. Dat gebeurde niet door fusies of overnames, maar op basis van organische groei. In diezelfde periode werd ook het personeelsbestand aanzienlijk vergroot: van 200 naar 350 professionals. Deze ontwikkelingen vielen samen met een sterke financiële verbetering. Zo steeg – volgens de meest recente jaarrekeningen van de onderneming – de nettowinst van €5 miljoen in 2016 tot bijna €6 miljoen in 2017, een stijging van 20%.

“In de afgelopen jaren heeft Robidus zich ontwikkeld tot een tech-enabled bedrijf met een diepe kennis van de markt en een volledig dienstenaanbod. We zijn er trots op dat we de vereiste investeringen in het bedrijf hebben kunnen ondersteunen. We zijn ervan overtuigd dat Robidus met Aegon een strategische partner heeft gevonden om een mooie toekomst voor het bedrijf te realiseren”, aldus Alfred Tulp en Ronald Kolk van Avedon Capital Partners.

Deloitte, OC&C en PwC begeleiden overname van Robidus door Aegon

De verkoop aan Aegon werd geregisseerd door Avedon Capital Partners, dat een groeiende interesse in het bedrijf had geconstateerd. “Verschillende partijen, zowel strategische als financiële organisaties, toonden hun belangstelling”, stelt Tulp tegenover het FD. Op basis van de brede interesse, organiseerde Avedon een gecontroleerde veiling, waarbij slechts een besloten groep potentiële kopers de mogelijkheid kreeg om te bieden.

Aegon kwam daaruit als duidelijke winnaar naar voren. “Aegon betaalde een hogere prijs”, aldus Tulp, daarbij wijzend op het vermogen van Aegon om een groot gedeelte van de betaalde aankoopprijs door middel van synergieën terug te kunnen verdienen. Voor Aegon zijn de activiteiten van Robidus complementair aan bestaande diensten op het gebied van pensioenen en inkomensbescherming. Bovendien verwacht de verzekeraar de expertise van Robidus te gebruiken om zijn claimafhandeling van verzekeringspolissen te optimaliseren. 

Maarten Edixhoven – CEO van Aegon in Nederland – laat weten dat Robidus na de integratie zijn positie als onafhankelijk operererend bedrijf zal handhaven. Sven Kelder, CEO van Robidus, onderschrijft de woorden van Edixhoven: “Hoewel we kunnen profiteren van de kennis en expertise binnen Aegon om ons bedrijf verder te ontwikkelen, is het voor ons belangrijk dat we onze onafhankelijke rol behouden bij het adviseren van werkgevers over onderwerpen rondom sociale zekerheid.” 

Over de transactie zijn geen officiële financiële details naar buiten gebracht, maar insiders schatten dat de dealwaarde tussen de €50 miljoen en iets minder dan €100 miljoen zou moeten liggen. Aegon, dat in ons land zo’n 4.300 werknemers telt, heeft in Robidus een belang van 95% genomen, terwijl de overige 5% in handen is van het management van het bedrijf. 

Dealmakers

De transactie werd tot een goed einde gebracht door M&A-specialisten van zeven externe adviesbureaus. Transactiediensten werden geleverd door teams van Deloitte (Siebe Groenveld, Steef van Kuijen, Robin Suidgeest, Sven Vloedgraven, Pim Postma, Joost van Eijk) en PwC (Wilbert van den Heuvel, Robbert Sturm, Alexandra Tudor), terwijl OC&C Strategy Consultants en Strategy Developement Partners commerciële due diligence-ondersteuning bood. Deloitte leverde verder belasting- en IT-advies (Elwin Makkus, Michiel van de Velde, Helmi Snoek, Kurt de Wijer). 

Quore Capital (Chris Franken, Remco van der Pol, Bas Vermeulen) was samen met het internationale corporate finance kantoor-Houlihan Lokey (Rob Oudman, Tim Shortland, Paul Tracey, Mark Fisher, Vicki Sun, Louis Vercruysse) verantwoordelijk voor M&A-consultancy. Voor juridische ondersteuning deden Aegon, Robidus en Avedon Capital Partners een beroep op de advocatenkantoren Allen & Overy (Gijs Linse, Nina Gans) en Simmons & Simmons (Pieter van Uchelen en Pieter de Visser).

Robidus werkt voor enkele honderden Nederlandse organisaties, waaronder multinationals en verzekeringsmaatschappijen, met ook het nieuwe moederbedrijf als een van zijn klanten.