IMAP DB&S begeleidt verkoop ADB Cool Company

10 april 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het Amerikaanse Agro Merchants Group heeft ADB Cool Company, een familiebedrijf uit ’s Gravenzande actief in de fruitsector, voor een onbekend bedrag overgenomen. De verkoper werd tijdens de transactie geadviseerd door IMAP DB&S. 

ADB Cool Company werd meer dan 80 jaar geleden opgericht om de koeling en opslag van Westlandse druiven en leliebollen te faciliteren. De afgelopen decennia is het bedrijf sterk gegroeid – anno 2015 telt ADB een opslagcapaciteit van 14.000 pallets en 160.000 m3 verdeeld over 32 ruimten. Het familiebedrijf heeft circa 30 werknemers, specialiseert zich in de fruitsector en levert volgens eigen zeggen complete logistieke oplossingen, waaronder transport, op- en overslag, kwaliteitsinspecties, ompakken, retail-etiketteren en rijpen.

ADB Cool Company member of AGRO

Met de verkoop aan Agro Merchants Group, een wereldspeler op het gebied van de exploitatie van koelhuizen, krijgt ADB beschikking over groeikapitaal om de operaties fors uit te bouwen. “We gaan onmiddellijk beginnen met een uitbreiding van 8.000 m2 van ons huidige complex in Westland”, aldus Directeur Alex de Bruijn. Bovendien ziet De Bruijn voordelen voor afnemers en het eigen personeel: “Hun wereldwijde strategie en investeringsmogelijkheden stellen ons in staat om onze klanten nog beter te ondersteunen op meerdere locaties wereldwijd. Ook biedt het waardevolle kansen voor onze medewerkers.”

“We delen dezelfde visie en zijn verheugd dat ADB een onderdeel van ons netwerk wordt”, aldus Carlos Rodriguez, President van AGRO Merchants Europa. “ADB versterkt de positie van AGRO in de fruitsector. Dat is van belang voor de afhandeling van de mondiale productstromen tussen Europa, Amerika en Zuid-Amerika. Zo werken we naar een end-to-end oplossing voor onze relaties.”

De directie van ADB – Alex en Jacqueline de Bruijn – werden tijdens de transactie bijgestaan door IMAP DB&S, een corporate finance specialist met kantoren in Rotterdam en Amsterdam. Dealmakers Jan-Pieter Borst en Wiebecor Wijbrandi hebben de aandeelhouders van het Westlandse familiebedrijf gedurende het gehele proces geadviseerd op het vlak van financieel en M&A advies.

Jan-Pieter Borst en Wiebecor Wijbrandi

Overnamepad
Voor Agro Merchants Group, een relatief jonge speler op de markt (opgericht in 2013*), is het de vijfde overname in ons land in korte tijd. De Amerikanen kochten eerder Coldstore Urk en Coldstore Wibaco, Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in de opslag van diepgevroren vis voor derden. Ook werden recent Harthoorn Groep in Barneveld en Opticool in Rotterdam ingelijfd.

* Agro Merchants Group kreeg in juli vorig jaar een forse kapitaalinjectie van private-equitybedrijf Oaktree Capital Management.