Schoolbestuur vervult sleutelrol bij digitalisering

08 april 2015 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De beleidsfocus van schoolbesturen en didactische ICT-vaardigheden van leerkrachten worden door ondernemers in de onderwijsbranche gezien als de belangrijkste versnellers voor de doorbraak van digitalisering. Dit blijkt uit een enquête van Thaesis onder 80 ondernemers actief in het onderwijs.

Anno 2015 neemt digitalisering binnen alle sectoren toe: iedereen moet mee met de stroom van een alsmaar veranderende markt en de razendsnelle opkomst van nieuwe technologieën. Ook in het onderwijs kan men er zo langzamerhand niet meer omheen en wordt digital de nieuwe norm. Voorbeelden van digitalisering op scholen zijn er al genoeg: denk aan het gebruik van iPads en het digitaal verzorgen van lesmateriaal. Ondanks deze nu al aanwezige ontwikkelingen heeft digitalisering in het onderwijs echter nog een lange weg te gaan. Om te begrijpen wat de belangrijkste drijfveren zijn voor het voortzetten van digitalisering in het onderwijs, vroeg consultancybureau Thaesis zo’n 80 ondernemers actief in het onderwijs om de belangrijkste oorzaken voor de doorbraak van dit fenomeen te identificeren.

Doorbraak digitalisering in het onderwijs

Het merendeel van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat leerkrachten met didactische ICT-vaardigheden en de beleidsfocus van schoolbestuurders gaan zorgen voor een doorbraak van de digitalisering in het onderwijs. Op gepaste afstand volgen geslaagde praktijkvoorbeelden en state-of-the-art infrastructuur binnen scholen.

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat het schoolbestuur een essentiële rol speelt in de doorbraak van digitalisering in het onderwijs. De belangrijkste oorzaken liggen binnen de invloedssfeer van het schoolbestuur, aldus Thaesis, pas daarna volgen oorzaken waar externe partijen zoals ondernemers zelf direct invloed op hebben. Punten waar ondernemers zelf een bijdrage aan kunnen leveren zijn een breder aanbod van digitale leeroplossingen en vernieuwing bij toeleveranciers.