Totale beloning van AEX CEOs stijgt naar 93 miljoen

30 maart 2015 Consultancy.nl

De CEO’s van 22 AEX-bedrijven hebben in 2014 in totaal circa €92,8 miljoen verdiend – 10% meer dan in 2013. Wel hangt de beloning van CEO’s nu meer af van hun prestaties en heeft een meerderheid van de bestuurders afgelopen jaar minder bonussen ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Focus Orange en het FD.

Volgens data van Focus Orange, een HR-advieskantoor uit Amsterdam, hebben de topmannen en topvrouwen van 22 AEX bedrijven afgelopen jaar in totaal €92,8 miljoen uitgekeerd gekregen. Over de hele linie werd 10% meer beloond* dan in 2013. Slechts vijf bestuurders werden minder beloond in 2014, waaronder Paul van Riel (Fugro, -41%) en Feike Sijbesma (DSM, -40%).

Totale Beloning AEX CEOs

Gemiddeld verdienden de 22 CEO’s €4,2 miljoen aan totale beloning, maar de onderlinge verschillen zijn groot. De grootste beloningen waren voor de CEO’s van Shell en Gemalto. Ben van Beursden (Shell) verdiende in totaal €15,4 miljoen en Olivier Piou van Gemalto kreeg een totale beloning van €12,1 miljoen. Zij worden gevolgd door Paul Polman van Unilever (€8,1 miljoen) en Wolter Kluwer’s Nancy McKinstry (€7,7 miljoen), de enige vrouw van de 22 topverdieners. Onder aan de lijst hangen Paul van Riel van Fugro (€0,7 miljoen) en Tex Gunning van TNT (net onder de €1 miljoen).

Een blik op opbouw van beloningen laat zien dat de bonussen van bestuurders in veel gevallen lager zijn uitgevallen. Dit heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat CEO’s steeds meer op hun prestaties worden beoordeeld en aan de hand daarvan beloond worden. Zo kregen Van Riel en Gunning bijvoorbeeld geen cashbonus uitbetaald, vanwege slechte prestaties in 2014 van de twee AEX-fondsen. Veel andere bestuurders kregen lagere bonusbeloningen dan zij hadden kunnen krijgen als zij gestelde doelstellingen hadden behaald. Volgens Focus Orange partner Camiel Selker toont dit aan dat “de meeste AEX-fondsen minder presteerden of dat commissarissen uitdagender doelen stelden dan in 2013”.

Variabele beloning
In 2014 omvatte het variabele deel gemiddeld 68% van de beloning, ondanks het meenemen van financiële instellingen Aegon en ING Groep die te maken hebben met een maximum van 20% voor variabele beloning. Gemalto, Reed Elsevier, Shell en Unilever – de meer Angelsaksische gerichte AEX-fondsen – hadden variabele delen van meer dan 75% van het totale beloningspakket.

Opbouw van beloning

Daarmee wijken bijna alle AEX-bedrijven (excl. DSM) af van de ongeschreven vuistregel – een verdeling van 40% vaste beloning (jaarsalaris) en 60% variabel, waarvan 40% over de lange termijn. En dat is in een jaar dat de ondernemingen slechts matig gepresteerd hebben. Zouden de CEO’s allemaal hun doelstellingen hebben behaald, dan zou de gemiddelde totale beloning €5,1 miljoen bedragen en gemiddeld 75% van het beloningspakket worden bepaald door variabele bonussen. Maar er is altijd een baas boven baas – in de VS is nu gemiddeld 90% afhankelijk van variabele beloningscomponenten.

* AkzoNobel, Shell, ASML en Randstad zijn hierbij niet meegeteld vanwege recente CEO-wissels.

Nieuws

Meer nieuws over