Kijkshop breidt pilot digitale kassabon verder uit

12 maart 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Begin dit jaar schreef Consultancy.nl over de plannen van Kijkshop om te experimenteren met Tomirrow, een platform en bijbehorende app die kassabonnen digitaliseert. Inmiddels is de eerste fase van de pilot succesvol afgerond, en heeft de retailer laten weten de pilot uit te breiden. In de loop van komende week kunnen winkeliers ook bij vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp en Haarlem hun kassabon digitaal opslaan met de Tomirrow app.

Retailwinkels

Na jarenlang de frustraties bij zowel retailers als consumenten te hebben aangehoord over losse kassabonnen en het bijhouden van hun administratie besloten ondernemers Bernard van der Vloed en Brian Makenbach om een stap te zetten die ze al langer wilden maken. Digitalisering binnen de retailmarkt was al in volle gang, maar had het probleem van kassabonnen nog niet bereikt. En zo werd Tomirrow geboren, een platform en app waarmee consumenten en winkeliers hun kassabonnen digitaal kunnen bewaren.

Naast efficiëntie en gemak biedt het systeem legio overige voordelen, zoals de mogelijkheid voor retailers om te ‘communiceren’ met klanten en het verbeteren van het retourbeleid en bewaking van de garantieperiode. “Met de digitalisering van de samenleving kon een dergelijke app niet uitblijven”, zei medeoprichter Van der Vloed ten tijde van de lancering.

Magnus - Kassabonnen

Magnus
Om er voor te zorgen dat het systeem meer dan slechts een innovatieve business case zou worden en bovendien dat het systeem technisch en functioneel solide zou worden opgeleverd, besloten Van der Vloed en Makenbach om externe expertise aan boord te halen om Tomirrow te ontwikkelen en te bouwen. Na een korte zoektocht viel hun keuze op Magnus, een IT consultancybureau uit Naarden gespecialiseerd in e-commerce en cross-mediale platforms. In Q1 van 2014 was het zover en ging Tomirrow officieel van start.

Succesvolle pilot
In de zes maanden daarop kweekte Tomirrow interesse binnen de retailbranche en de media, en geleidelijk aan werden klanten toegevoegd aan het bestand. Een van die klanten was Kijkshop, die na een uitgebreide interne evaluatie besloot om een pilot te draaien met het platform. In de derde week van januari werd het nieuws naar buiten gebracht, en sindsdien draaide Kijkshop een pilot van zo’n 8 weken in Amsterdam, waarbij het uitgangspunt was dat, indien succesvol, een grotere uitrol zou plaatsvinden. De resultaten zijn inmiddels geëvalueerd, en volgens Robin Tichler, COO van Kijkshop, is de pilot met vlag en wimpel geslaagd.

Tomirrow

“De reacties van de consumenten over de Tomirrow app zijn erg positief. De app biedt extra service, die verder gaat dan alleen commerciële redenen”, aldus de COO van Kijkshop. Hij vervolgt: “Klanten kunnen de garantie beter beheren, gemakkelijk ruilen en bij een vervolgaankoop van bijvoorbeeld stofzuigerzakken, het type van hun eerder aangeschafte stofzuiger opzoeken. Dat is voor de consument, en dus ook voor ons als retailer, van toegevoegde waarde.”

Voor de Kijkshop heeft de pilot beter inzicht gegeven in twee belangrijke drijfveren: service en klantloyaliteit. Door de kassabon online te bewaren, is deze voor consumenten altijd beschikbaar, zodat deze op elk gewenst moment en op elke plaats kan worden ingezien. “Dit stukje extra service spreekt Kijkshop erg aan”, zegt Tichler. Over klantloyaliteit zegt hij het volgende: “In plaats van algemene informatie ontvangt de consument via Tomirrow relevante informatie over producten die gerelateerd zijn aan eerdere aankopen. Denk aan opzetborsteltjes voor een eerder gekochte elektrische tandenborstel of het juiste type stofzuigerzakken. Vervolgens kunnen deze producten in de winkel worden opgehaald of vanuit de webshop thuis worden bezorgd. Door relevante informatie met de consument te delen, neemt de loyaliteit toe.”

Kijkshop

Regio Amsterdam
Op basis van de succesvolle pilot is besloten vanaf volgende week de toepassing breder beschikbaar te stellen voor klanten van Kijkshop. Alle vestigingen in Amsterdam, alsmede de winkels in Amstelveen, Hoofddorp en Haarlem worden uitgerust met Tomirrow. Mocht ook deze proef succesvol verlopen, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat Kijkshop alle circa 100 filialen in ons land voorziet van de gratis Tomirrow app.