Salaris management consultants stijgt met slechts 3,6%

17 oktober 2009 Consultancy.nl

Elk jaar onderzoekt Top-Consultant de salarissen van adviseurs in Engeland. Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van 696 geënquêteerde managementadviseurs van internationale full-service bedrijven zoals Accenture, Capgemini, Deloitte en PA Consulting Group en strategie adviesbureaus zoals Booz & Company, The Boston Consulting Group, Roland Berger en A.T. Kearney.

De salarisverhoging – voor diegene die in de afgelopen 12 maanden überhaupt salarisverhoging kreeg - was gemiddeld slechts 3.6% van het basissalaris ten opzichte van 6% in 2007, is de conclusie van het laatste salarisonderzoek van Top-Consultant.com. Zoals verwacht heeft de wereldwijde recessie de lonen voor managementadviseurs beïnvloed.

Uit het rapport blijkt dat een salarisstijging voor bijna de helft van de adviseurs is verdampt, terwijl de bonussen in 2009 net zo hoog zijn als voorgaande jaren. Het rapport bevestigt dat bedrijven hebben gereageerd op de wereldwijde recessie en consequent toenemende druk op declarabiliteit en marges door salarisstijgingen en bonussen te limiteren. De salarisverhoging was gemiddeld slechts 3.6% van het basissalaris voor diegene die salarisverhoging kreeg. 46% van de ondervraagden kreeg geen salarisverhoging.

In 2007 was dit respectievelijk 6% en 26%. Bonussen waren gemiddeld 13.4% van het basissalaris, ook hierbij voor hen die uberhaupt een bonus ontving. Ondanks dat dit vrijwel gelijk is aan de 13.5% in 2007, daalde het aantal mensen dat een bonus ontving van 67% naar 61%. De kans op een bonus is in de afgelopen twee jaar significant gedaald voor werknemers op seniorniveau.