McKinsey en Bain begeleiden splitsing Larsen&Toubro

10 februari 2011 Consultancy.nl

Het Indiase conglomeraat Larsen & Toubro (L&T) heeft een groot herstructureringsplan aangekondigd, waarbij het internationale bouw- en ingenieursbedrijf wordt opgesplitst in negen verschillende bedrijven. Strategy consulting bureaus Bain & Company en McKinsey & Company zullen L&G adviseren en begeleiden met de complexe splitsing. De splitsing zal naar verwachting het bedrijf flexibeler en competitiever maken in de diverse markten.

Lange geschiedenis met strategieconsultants

L&T werd in de afgelopen jaren door meerdere internationale strategie consultants geadviseerd. Eind 2009 meldde Consultancy.nl dat Boston Consulting Group L&T adviseerde over zijn eerste strategische vijfjarenplan. In Q1 2010 is Boston Consulting Group ook gestart met de werkzaamheden voor het tweede vijfjarenplan. Begin 2010 heeft L&T tevens McKinsey & Company en Bain & Company ingehuurd om de vernieuwde strategie uit te stippelen.

Splitsing in 9 aparte entiteiten

Volgens vroege nieuwsberichten in Indiase kranten zal een van de grootste engineeringconglomeraten in Azië opgesplitst worden in negen aparte bedrijven. Elk bedrijf zal onafhankelijk opereren in de markt en alleen gebonden zijn aan de holding op gebieden met significante synergie. Elk bedrijf zal zijn eigen winst en verlies hebben en bestuurd worden door een aparte raad van bestuur: chief executive officer, chief financial officer en human resources head. De negen verschillende bedrijfseenheden zullen zich bezighouden op de gebieden vermogen, hydrocarbons, machines en producten, schakelapparatuur, zware engineering, infrastructuur, bouw en fabrieken, metalen en mineralen en elektriciteit.

Nieuws