Berenschot: Salarisverlaging steeds vaker toegepast

02 februari 2015 Consultancy.nl

V&D maakte recent bekend zijn personeel flink te willen korten op salaris. Waar het nieuws voor velen als een grote verrassing kwam, past het volgens Berenschot adviseur Hans van der Spek in een bredere ontwikkeling die zichtbaar is in de HR-wereld. Zijn onderzoek laat al jaren zien dat salarisverlaging steeds vaker wordt toegepast of dat er in toenemende mate wordt beknibbeld op arbeidsvoorwaarden.

Hoewel er tekenen van herstel zijn en het met sommige bedrijven weer beter gaat, zijn er (helaas) genoeg bedrijven die het in deze tijd moeilijk hebben. In de retailbranche proberen ondernemers zich sinds de opkomst van e-commerce staande te houden, in de zorg en onderwijs blijft steeds minder geld over voor goede docenten en de bouw zit al jaren in een neerwaartse spiraal. V&D zette zijn personeel medio januari voor een moeilijke beslissing: korten op salarissen of hoogstwaarschijnlijk ontslag. Het warenhuis is niet de enige die maatregelen moet nemen om zijn bestaan veilig te stellen. Bedrijven moeten steeds vaker versoberen, of dit nou via een salarisverlaging gaat of dat er beknibbeld wordt op arbeidsvoorwaarden. Sommige bedrijven kiezen ook voor demotie. “Hoe toekomstbestendig zijn we?”, is volgens Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot, een vraag die veel bedrijven zich momenteel stellen.

Vroom & Dreesman

V&D is dan ook niet de enige werkgever die zijn personeel op salaris kort. Zo moet het personeel van veel kleinere winkelketens dikwijls ook loon inleveren, en zijn in Tilburg de salarissen van thuiszorgmedewerkers van Thebe van €13,50 per uur naar slechts €10 gegaan. Maar ook het miljardenbedrijf KLM kortte het salaris van zijn piloten met 10% in de concurrentiestrijd met onder meer Emirates, Easyjet en Ryanair.

HR-trends
Volgens Van der Spek zijn salarisverlagingen niet langer een incident. Dat toont ook het HR-trends 2014-2015 onderzoek dat afgelopen najaar gepubliceerd werd. “Bijna een kwart van alle werkgevers in 2014 verslechterde de arbeidsvoorwaarden, en een op de tien vroeg zijn personeel loon in te leveren. Een op de vijf werkgevers onderzocht of demotie mogelijk was. Ingrepen kwamen het vaakst voor in de financiële wereld en in de bouw”, aldus Van der Spek. Maar over de hele linie doen werkgevers een beroep op hun medewerkers om met minder genoegen te nemen. Afgelopen jaar vroeg 7% van de werkgevers hun personeel af te zien van een reguliere salarisverhoging en stuurde 3% aan op een korting van het salaris. Beperking van verlofrechten en van de omvang van het dienstverband werd door 2% van de werkgevers ingevoerd, en 1% zag af van een dertiende maand. Maar ook demotie is populair onder Nederlandse bedrijven. Zo onderzoekt bijna de helft van de werkgevers (48%) de mogelijkheid of vraagt werknemers daadwerkelijk een lagere functie te bekleden. Dit percentage is afgelopen jaar gegroeid: van 15% naar 20%. “Hoewel werkgevers op de lange termijn verwachten weer meer personeel nodig te hebben, kiezen ze voorlopig ervoor om medewerkers in lagere functies te plaatsen,” zegt Van der Spek.

Hans van der Spek - Berenschot

Realistisch
Volgens Van der Spek is het verstandig dat organisatiees nu al kijken of ze met toekomstige loonsverhogingen via cao’s en periodieken in de problemen zullen komen. Hij stelt dat er beter nu milde maatregelen genomen kunnen worden, dan dat gewacht wordt op een crisispositie van waaruit V&D heeft moeten handelen. Onder milde maatregelen verstaat hij zaken als korten op de dertiende maand en minder vakantiegeld. “Daar ben je dan hooguit een dag chagrijnig over”, aldus Van der Spek. “Het is een goede ontwikkeling om realistisch naar de loonkosten op lange termijn te kijken. Zijn deze nog in balans met de verwacht inkomsten?”

Vakbonden minder blij
De vakbonden zijn minder blij met de versoberingen, en zijn het oneens met de maatregel van V&D. Volgens hen moet er iets tegenover te salariskortingen staan. Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV: “Je moet samen overleggen. Dat heet het poldermodel. En ja, versobering kan, als er maar iets tegenover staat. Harde garanties tegenover werkgelegenheid bijvoorbeeld. Mocht een loonoffer onvermijdelijk zijn, dan hooguit als tijdelijke maatregel.” Daar is Van der Spek het mee eens: “Alleen salarisverlaging is nooit de oplossing, zeker niet als het vanuit een aan-paniek-grenzende situatie komt. Uiteindelijk heeft het alleen zin als het onderdeel is van een toekomstgerichte blik, van een groter verbeterplan.”


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup