FD Mediagroep koopt ESB, merkrecht blijft bij Ecorys

16 januari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zakelijk blad Economisch Statistische Berichten (ESB) is overgenomen door FD Mediagroep. Zowel het blad als de bijbehorende website, goed voor zo’n 2.500 betalende leden, is verkocht voor een niet nader bekendgemaakt bedrag. Het merkrecht van ESB, dat nu in handen is van Ecorys, blijft eigendom van het Rotterdamse onderzoeks- en adviesbureau.

Economisch Statistische Berichten
Het vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB) werd begin 20ste eeuw (1916) opgericht en heeft van oorsprong een onderzoeks- en wetenschappelijke focus. Zo wordt veelal wetenschappelijk en economisch onderzoek in het blad behandeld, dat bijvoorbeeld wordt verricht door universiteiten en diverse (wetenschappelijke) onderzoeksbureaus. Daarnaast ziet ESB zich als het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. Het ESB vakblad wordt tweewekelijks uitgegeven  en heeft – anno 2015 – circa 2.500 betalende abonnees. De rol van hoofdredacteur wordt sinds 2010 vervuld door Sandra Phlippen.

FD Mediagroep koopt ESB

Afgelopen week maakte FD Mediagroep bekend dat het ESB heeft overgenomen van Sdu Uitgevers, de eigenaar van het platform. De bijbehorende website, Economie.nl, is ook onderdeel van de deal. Economie.nl werd in 2012 gelanceerd door een groep economen, waaronder Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys, en daarnaast economisch adviseur, hoogleraar* en columnist (o.a. voor het FD)*. Op de site geven de economen, en gastauteurs, hun visie geven op economische en actuele thema’s. Jeroen van Dijk, financieel directeur binnen FD Mediagroep, toont zich verheugd over de overname van het zakelijke blad  en geeft aan dat de kwaliteit, inhoud en positionering van ESB goed aansluit binnen FD Mediagroep en hun activiteiten. Ook wijst hij op het grote complementaire netwerk van zowel ESB als het FD.

Het merkrecht van merkrecht van ESB komt niet in handen van de FD Mediagroep, maar blijft bij Ecorys. Financiële details met betrekking tot de overname zijn niet bekendgemaakt.

* Canoy is sinds 2008 verbonden aan Ecorys. Daarvoor was hij economisch adviseur bij het Bureau of European Policy Advisers (BEPA), de denktank van de Europese Commissievoorzitter Barroso, en bekleedde hij diverse functies bij het Centraal Planbureau. Naast zijn advieswerkzaamheden is Canoy hoogleraar aan de Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA).