AccelerationGroup: Open feedback drijver voor succes

18 december 2014 Consultancy.nl

Het was zo eenvoudig: u gaf uw medewerkers een jaartarget, praatte een paar keer per jaar wat bij en het kwam helemaal goed met de resultaten. Klinkt als verleden tijd? Niets is minder waar.

Helaas zijn er nog altijd veel managers die geloven dat een jaarlijkse beoordeling voldoende is om een goed oordeel over iemand zijn functioneren te kunnen geven. Uit onderzoek (Globoforce Winter 2012 Report) blijkt zelfs dat het gaat om maar liefst 55% van de managers.

Dat is best frappant als u zich bedenkt dat mensen het meeste leren als ze intrinsiek gemotiveerd zijn, complimenten krijgen bij goede resultaten, feedback krijgen wanneer  zaken beter kunnen èn wanneer het heel duidelijk is waarop ze beoordeeld worden. Een organisatie waarin men weet wat er van hen persoonlijk verwacht wordt (als afgeleide van de totale doelstelling), waar mensen geïnspireerd worden het maximale uit zichzelf te halen en waarin feedback gegeven wordt, blijkt in staat tot grotere prestaties.

AccelerationGroup - Open feedback drijver voor succes

Het klassieke patroon van eens per jaar een target afspreken en tussen door slechts bijpraten over de prestaties, zal er dan ook niet voor zorgen dat uw medewerkers hun volledig potentieel benutten. Duidelijke afspraken voor kortere en overzichtelijke periodes - met de bijbehorende targets - geven meer houvast en vergroten de kans van slagen.

Managers die het maximale uit hun organisatie willen halen, zullen actief aan de slag mogen met hun mensen. Dit door een perfecte combinatie van performance management, het zeer intensief geven van feedback, en vooral ook door het gericht ontwikkelen van de aanwezigen talenten. De intensievere feedback cultuur gedurende het jaar draagt direct bij aan verhoogde prestaties. Voorwaarde voor een positieve prestatie cultuur is uiteraard een open sfeer van willen leren en willen groeien. Gefaciliteerd door management dat in staat is een sfeer van vertrouwen neer te zetten.

Een open sfeer waarin feedback op een positieve manier gegeven en ontvangen kan worden is een cruciale drijver voor succes. Dit kun je bijvoorbeeld verder versterken met een 360 graden feedback tool.

Een artikel van Erwin Hemmen, partner bij commercieel adviesbureau The AccelerationGroup.