A.T. Kearney opent nieuw kantoor in Doha, Qatar

05 december 2014 Consultancy.nl

Het wereldwijde consultancybureau A.T. Kearney heeft een nieuw kantoor in Doha, Qatar, geopend, waarmee het kantoor hun toewijding in het Midden-Oosten opnieuw onderstreept. Met deze meest recente toevoeging breidt A.T. Kearney zijn footprint uit naar 60 kantoren in meer dan 40 landen.

Opgericht in 1926 door voormalig McKinsey & Company partner Tom Kearney, is A.T. Kearney de afgelopen acht+ decennia uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende internationale management consultancybureaus. Vanuit hun hoofdkantoor in Chicago, Verenigde Staten, en 60 kantoren wereldwijd, helpt het bureau klanten bij strategische kwesties, met een focus op strategie, management en operaties.

Uitbreiding naar Qatar
Hoewel A.T. Kearney tot op heden geen fysieke aanwezigheid had in Qatar, was het bureau al meerdere jaren actief binnen de markt via kantoren in onder meer Abu Dhabi, Manama, Rijaad en Dubai, die allemaal werden opgericht tussen 2006 en 2007. Op basis van de groeiende vraag naar lokale diensten, besloot het management om een locatie te openen in Qatar, gevestigd op de 25de verdieping van de Al Fardan Office Tower in Doha. “Met de opening van het nieuwe kantoor in Doha, zullen we nog dichter bij onze klanten zijn om hen te ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van hun strategieën en de realisatie van hun ambities”, zegt Marc Biosca, Managing Partner van het lokale kantoor. Biosca, die zich in 2007 bij het Amerikaanse consultancybureau voegde van Oliver Wyman, fungeert bovendien als hoofd van A.T. Kearney’s Communications, Media & Technology (CMT) praktijk in het Midden-Oosten.

ATKearney

Lokale bedrijven ondersteunen
Een van de belangrijke focusgebieden van het kantoor in Qatar zal het ondersteunen van publieke- en overheidsinstellingen zijn bij het realiseren van hun belangrijkste doelstellingen in het kader van de zogenaamde ‘Qatar National Vision 2030’, een strategie ontwikkeld door de beleidsmakers van het land, die erop gericht is grote lokale bedrijven en industrieën te transformeren in wereldwijde toonaangevende spelers. De uitrol is vooralsnog succesvol, maar voor de komende jaren moet er nog veel werk verricht worden, waarvan een lucratief deel naar verwachting zal worden uitbesteed aan externe specialisten zoals consultancybureaus.

Bovendien zal A.T. Kearney ook organisaties uit de private sector bedienen, die gezien de groeiende economie hun vraag naar consultingdiensten verhogen. Volgens een recent onderzoek van analistenbureau Source, is de markt van Qatar naast die van Saoedi-Arabië de meest spannende van de regio*. De lokale consultancymarkt wordt geraamd op $232 miljoen, en er wordt geschat dat deze zijn dubbele groeicijfers de komende jaren zal behouden. “Qatar zal een enorme markt voor consultancy zijn gezien het vertrouwen in de economie en hun ambitieuze geplande ontwikkelingen”, zegt Julian Hawkins, Managing van Deloitte Partner van Deloitte Consulting in het Midden-Oosten.

Johan-Aurik - Dan Starta - Marc Biosca - A.T.Kearney

Dan Starta, Managing Director van A.T. Kearney Midden-Oosten, over de mogelijkheden die hij in Qatar ziet voor het adviesbedrijf: “Als land ondergaat Qatar versnelde groei binnen een verkort tijdsschema, iets wat wij ‘hyper speed evolution’ noemen. Een dergelijke snelle groei en volwassenheid vraagt om sterk leiderschap, strategische visie en feilloze implementatie – iets dat A.T. Kearney bij uitstek kan bieden door onze sterke implementatieaanpak en vooruitstrevende inzichten.”

Personeel
Het kantoor in Qatar is voorzien van diverse senior consultants die vanuit overige locaties zijn verplaatst naar Doha, maar de komende maanden zal het consultancybureau zijn team verder versterken, zegt de Nederlander Johan Aurik, die het bureau leidt. “We zijn van plan om Qatarezen en niet-Qatarezen aan te trekken”,  zegt hij, en voegt er aan toe dat het bureau partnerships met diverse lokale universiteiten zal aangaan om “het beste jonge lokale talent aan te trekken.”

AT Kearney office in Qatar

60 kantoren
Het Doha kantoor vertegenwoordigt het 60e kantoor wereldwijd voor A.T. Kearney. Het consultancybureau begon zijn internationale uitbreiding in 1964 met een vestiging in Düsseldorf, en de daarop volgende decennia volgden kantoren in praktisch alle grote zakencentra. Zijn meest recente kantoren werden geopend in Istanbul, Houston en Calgary (2011), Bogotá (2013) en Palo Alto (2014), zijn tweede in Californië. Met een footprint van 60, heeft A.T. Kearney een van de grootste footprints binnen het strategy & operations landschap, achter McKinsey & Company (107 kantoren) en Boston Consulting Group (87 kantoren), maar vóór bijvoorbeeld het grotere Bain & Company en Roland Berger, elk met 51 kantoren.

Voor de komende jaren heeft A.T. Kearney een moedige groeiagenda ingezet. Intern bekend als ‘Vision 2020’, vorig jaar gelanceerd door Aurik en het ongeveer 310 man sterke partnerteam, is de strategie erop gericht om tegen 2020 de omzet van het bureau over de $2 miljard te tillen en het personeelsbestand naar 6,000 uit te breiden.

* Saoedi Arabië is de grootste consultingmarkt in het Midden-Oosten ($791 miljoen), gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten ($553 miljoen).

Nieuws

Meer nieuws over