ConsultingKids biedt oplossingen voor fileproblematiek

28 november 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Andere werktijden met je baas afspreken, met de buurt afspreken hoe laat je vertrekt, of slechts vijf uur per dag werken en rijden. Een kleine greep uit de creatieve oplossingen aangedragen door kinderen om het fileprobleem op de A1 te verhelpen. Met zulke frisse ideeën zag Bas Warmerdam een gat in de markt en richtte ConsultingKids op, een bureau dat het mogelijk maakt om kinderen mee te laten denken over relatief complexe (organisatie)vraagstukken. Slim Reizen Stedendriehoek, een samenwerking van enkele gemeenten, maakt inmiddels dankbaar gebruik van de aanbevelingen.

Fileleed
Al jaren wordt Nederland geteisterd door het aanhoudende fileprobleem en ondanks tal van maatregelen, onderzoeken en ideeën lijkt een oplossing soms nog ver te zoeken. Ook de snelweg A1 lijdt onder dit fileleed, reden temeer voor Slim Reizen Stedendriehoek* om ConsultingKids in te schakelen, een nieuw en uniek adviesbureau dat begin dit jaar werd opgericht door ex Hiemstra & De Vries adviseur Bas Warmerdam. Het bureau maakt het mogelijk om kinderen mee te laten denken over relatief complexe (organisatie)vraagstukken door deze te vertalen naar een wereld die kinderen begrijpen. Daarbij wordt de onbevangenheid, en pure, eerlijke wijze waarop kinderen nadenken gebruikt om tot verfrissende ideeën te komen die organisaties verder helpen. Via ConsultingKids doken op 6 november kinderen van groep 7 van basisschool Martinus Twello in het filevraagstuk.

Consultingkids - Slim Reizen Driehoek

Verfrissende ideeën
Zo ontwikkelden de kinderen ideeën gericht op afstand houden op de snelweg, een doseerstoplicht, het beter regelen van het verkeer en digitale borden tot een intelligent voegsysteem. Hierbij wordt een autorijder via borden, stoplichten en meebewegende lichtstrepen op de rijbanen zo gepositioneerd dat het invoegen bij het einde van de invoegzone zonder problemen verloopt. Verder kwamen zij met een idee waarbij een skilift diende als inspiratie. Net als bij een ‘echte’ skilift wordt in dit geval de auto op een soort railsysteem geplaats, waardoor de auto automatisch van de oprit naar en over de snelweg wordt vervoerd, zonder dat de autorijder hier iets aan hoeft te doen. Tenslotte waren “Je moet niet zeuren!” en “Doe er zelf iets aan!” twee kreten die door de kinderen aangedragen werden, waarmee ze de kern van het probleem raken. Files en vertraging zijn namelijk de verantwoordelijkheid van eenieder die in de auto stapt, en daar dus zelf aan bijdraagt.

De ideeën van de kinderen werden op donderdag 20 november aan Jos Penninx overhandigd, burgemeester van de gemeente Voorst, en portefeuillehouder Duurzame Mobiliteit van de regio Stedendriehoek.

Verfrissende leuke ideeen voor organisatievraagstukken

* Slim Reizen Stedendriehoek - een samenwerking van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen – werkt samen aan een innovatief en duurzaam programma, dat het woon- en werkverkeer slimmer moet spreiden. Dit maakt organisaties beter bereikbaar, aantrekkelijker als werkgever en werknemers worden productiever. Daarnaast maakt het sinds dit jaar deel uit van het Beter Benutten programma, waarin het Rijk, regio en bedrijfsleven samenwerken om de bereikbaarheid in de drukste regio's over weg, water en spoor te verbeteren.