Booz Allen klaagt Deloitte aan voor informatiediefstal

18 augustus 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Adviesbureau Booz Allen Hamilton heeft in de VS een rechtszaak tegen concurrent Deloitte Consulting aangespannen, omdat het Big 4 kantoor bedrijfsinformatie gestolen zou hebben. Met de ‘gestolen’ informatie rekruteerde Deloitte naar verluidt een volledig team van Booz Allen adviseurs en wist het aan de hand van de informatie een ‘oneerlijk’ voordeel te behalen tijdens aanbestedingstrajecten voor overheidswerk. Deloitte ontkent de aantijgingen.

De Amerikaanse consultancymarkt – de grootste adviesmarkt ter wereld – volgt tegenwoordig nauw een rechtszaak tussen twee adviesbureaus – Booz Allen Hamilton (een van Amerika’s grootste publieke sector consultants) en Deloitte Consulting (de grootste management consultancy ter wereld). Booz Allen Hamilton claimt dat Deloitte gestolen bedrijfsinformatie gebruikt heeft om een geheel team te werven. Volgens deze aantijgingen zweerde Deloitte begin 2012 samen met een aantal Booz Allen medewerkers om confidentiële informatie over salarissen en rollen te stelen. Met deze informatie konden zij makkelijk een team van Booz Allen consultants verleiden om de overstap te maken naar Deloitte.

Rechtzaak

De overgestapte consultants namen vervolgens ook bedrijfsinformatie met zich mee, welke zij gebruikten in business development planning en aanbestedingstrajecten. Onder de informatie die volgens Booz Allen gestolen was bevindt zich overig financiële informatie zoals inkomstenprojecties, en een overzicht van Booz Allen’s contracten, inclusief de algemene voorwaarden van klanten (tarieven, looptijd, enz).

“Booz Allens rechtzaak is gebaseerd op bewijs dat sterk suggesteert dat Deloitte en een aantal van zijn senior executives op onbehoorlijke wijze Booz Allen berijfsinformatie verworven hebben en deze hebben gebruikt om tussen Booz Allen’s medewerkers en klantrelaties te komen”, zegt William Meyers, Vice President bij Booz Allen. “Hun acties gaan flink buiten de grenzen van propere businessgedrag en eerlijke competitie tussen bedrijven. Booz Allen investeert aanzienlijke bronnen in de ontwikkeling van onze professionals en de bescherming van onze gepatenteerde bedrijfsinformatie, en we zullen doorgaan herstel te zoeken voor Deloitte’s misdraging.”

Deloitte heeft de claims afgepoeierd, met het argument dat Booz Allens rechtszaak niets meer is dan een poging om oude werknemers te straffen voor het zoeken van een nieuwe werkgever. “Deze zaak is ontstaan uit Booz Allen’s frustratie jegens verscheidene ex-werknemers die vertrokken zijn om voor een concurrent te werken”, claimt de motie. “Deze verkozen werknemers waren niet het onderwerp van een non-compete of non-solicitation overeenkomst, en waren dus vrij om de ene werkgever te verlaten voor wat zij vinden een groener gras bij de ander”, schrijft het Big 4 kantoor.

Booz Allen vs Deloitte - AlixPartners vs McKinsey

Gepatenteerde informatie
Ook al gebeurt het niet al te vaak, het is niet de eerste keer dat concurrerende adviesbureaus zich in de rechtszaak terugvinden in een debat over gepatenteerde informatie. Eerder dit jaar was Alix Partners bijvoorbeeld aangeklaagd door twee ex-partners (Eric Thompson; Hong Kong kantoor en Ivo Naumann; Shanghai kantoor) voor het naar naar verluidt stelen van vertrouwelijke dossiers toen zij naar concurrent McKinsey & Company vertrokken.