Alfa Fusies en Overnames begeleidt HEBO transactie

15 augustus 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Maritieme dienstverlener HEBO heeft op 1 augustus het grootste gedeelte van Mammoet Maritime en Mammoet Maritime GmbH’s activiteiten overgenomen. Als gevolg van de deal heeft HEBO er dertig nieuwe werknemers bij, nieuw materieel, evenals drie extra locaties en een aantal nieuwe activiteiten. De deal werd begeleid door Alfa Fusies en Overnames, de M&A praktijk van Alfa Accountants en Adviseurs.

HEBO
HEBO Maritiemservice is een maritieme dienstverlener die in Europa opereert, en dekt de gehele marktwerkzaamheden. Hieronder vallen bergingswerkzaamheden, calamiteitenbestrijding, speciaal transport en engineering, pontonverhuur en ondersteuning bij jacht- en scheepsbouw. Branchegenoten Mammoet Maritime en het Duitse Mammoet Maritime GmbH zijn dochter van Mammoet, een specialist in zwaar transport en hijswerk, en behoren tot de marinedivisie. Hun werkgebied betreft de kust- en binnenwateren van West-Europa en alle grote Europese kanalen en rivieren. De werkzaamheden bevinden zich voornamelijk in de petrochemische industrie, en betreffen civiele projecten, elektriciteitscentrales en projecten voor de kust en op zee.

HEBO Maritiemservice - Mammoet Maritime

Drijfveren voor overname
De overname is een belangrijke stap in de expansie van HEBO. Als gevolg van de deal is HEBO nu gevestigd op vijf locaties, met als bestaande locaties Lelystad, Schiedam, het Duitse Mülheim, en twee aanvullende steunpunten in Dordrecht en de Europoort in Rotterdam, van waaruit het bedrijf een sterker fundament heeft op uitbreiding van hun werkzaamheden. De dertig nieuwe werknemers bestaan voornamelijk uit nautisch- en uitvoerend personeel, wat het mogelijk maakt om de nieuwe opdrachten te bemannen. Hieronder valt het bouwen van een brug in Servië, een transport naar Schotland en de plaatsing van de nieuwe Botlekbrug en windturbines op het IJsselmeer.

Mammoets drijfveren liggen op het vlak van strategie. Het maritieme bedrijf besloot dat de binnenvaartactiviteiten van Mammoet Maritime niet langer binnen de Europese strategie van het bedrijf pasten. De offshoreactiviteiten spelen thans - en in de toekomst - een belangrijkere rol ten opzichte van de binnenvaartactiviteiten. Mammoet Maritimes huidige vloot is voornamelijk op binnenvaar georiënteerd en kan deze ontwikkeling niet langer voldoende ondersteunen. Voor HEBO betekent dit dat het bedrijf zich meer gaat richten op offshore, ook aangezien een deel van het overgenomen materieel geschikt is voor werk op zee. “Ons materieel is uitgebreid met een multicat, vijf sleep- en duwboten, een 250 tons kraan, negentien dekschuiten en pontons, een aantal kleinere werkboten en zes drijvende bokken en kraanschepen”, vertelt HEBO directeur Gerrit Bonsink.

Frank van Ee - Alfa Accountants en Adviseurs

Alfa Fusies en Overnames
Koper HEBO nam de Fusie en Overnamepraktijk van Alfa Accountants en Adviseurs* in de arm ter voorbereiding op de overname. Frank van Ee, directeur van Alfa Fusies en Overnames: “De overgenomen activiteiten van Mammoet Maritime passen uitstekend in de strategie van HEBO. Wij zijn dan ook verheugd dat wij deze deal samen met HEBO tot stand hebben kunnen brengen.”

* Alfa heeft meer dan 750 adviseurs in dienst verspreid over 30 kantoren in Nederland en is gespecialiseerd in het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Het bureau heeft ruime kennis op het gebied van accountancy, belastingen, salaris en personeel, subsidies, bedrijfsadvisering en financiële dienstverlening.