Bartel Berkhout co-coach Zuid-Afrikaanse hockeyploeg

26 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bartel Berkhout, mede-oprichter van  adviesbureau Ngenious en alumnus van House of Performance, is benoemd tot assistent coach van het Zuid-Afrikaanse Hockey team in aanloop naar de komende Hockey World Cup. Aan hem de taak om samen met hoofdcoach Fabian Gregory de ‘dark horse’ naar succes te leiden tijdens het spektakelevenement dat op 31 mei in Den Haag begint. 

Berkhout begon zijn loopbaan als advocaat bij Van Raalte Advocaten, waarna hij een paar jaar later besloot de adviesmarkt te betreden. Hij voegde zich bij het Utrechtse House of Performance, waar hij vier jaar werkte als organisatieadviseur. Zijn belangrijkste focus lag op het implementeren van Lean programma’s binnen de financiële- (met name bij banken) en de zorgsector. Begin 2012 besloot Berkhout om op eigen benen te staan en samen met Jan Pieter Verweij en Sven Krol – ook alumni bij House of Performance – Ngenious op te richten.

Dit adviesbureau is gespecialiseerd in het verbeteren van operationele prestaties op de werkvloer én in de bedrijfsketen. Ngenious combineert in de verbeteraanpak procesoptimalisatie en het inrichten van cijfermatige besturing met interventies op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap.

Bartel Berkhout - Hockey World Cup

Hockeywereld

Naast zijn loopbaan heeft Berkhout de afgelopen 15 jaar een indrukwekkend track record binnen de hockeywereld opgebouwd. Hij begon als assistent coach, werkte daarna vijf jaar als hoofdcoach bij Pinoke (vrouwen) en Kampong (mannen). In 2007 zette hij zijn hockey-carrière op een lager pitje om zijn MBA aan Nyenrode te behalen maar drie jaar later keerde hij terug naar de hockeyvelden als assistent coach van het eerste mannenelftal van Pinoke. De afgelopen jaren hielp hij Delhi Waveriders met het winnen van de 2014 Hockey India League eerder dit jaar en was hij adviseur van het Zuid-Afrikaanse vrouwen hockeyteam, waarbij hij intensief werkte met Giles Bonne (hoofdcoach) en Fabian Gregory (assistent coach). 

Dark horse

Deze productieve werkrelatie is nu omgezet in een nieuwe uitdaging voor Berkhout. Voor de komende Hockey World Cup in Den Haag is hij aangesteld als assistent coach. De media beschrijven Berkhout als een coach die “creatief is met oog voor het grotere geheel” en iemand die “niet bang is om scherp in te grijpen”. Berkhout over zijn rol: “Het is een voorrecht om te werken met een ambitieuze coach als Fabian en om verder te bouwen aan de rol die ik eerder speelde in het Zuid-Afrikaanse mannenteam  in 2013”. Over de kansen van Zuid-Afrika zegt Berkhout, die tijdens het toernooi 37 wordt, het volgende: “Het is een uitdaging om een competitief ‘dark horse’ team te creëren met de beperkte middelen die we hebben, maar ik vertrouw erop dat we vroeg of laat in de World Cup zullen verrassen.”