Mitopics: Terughacken politie kan bedrijfsleven verstoren

06 mei 2013 Consultancy.nl

Het wetsvoorstel van Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om de politie toe te staan in te breken op computers kan schadelijke gevolgen hebben voor het Nederlandse bedrijfsleven. Mitopics, een adviesbureau uit Gouda, zet zijn vraagtekens bij het plan van Opstelten. 

Slecht idee
Afgelopen donderdag presenteerde Opstelten een wetsvoorstel dat de politie het recht zou geven om in te breken op computers in binnen- en buitenland, in het kader van criminaliteitsbestrijding. Walter van Holst, IT-jurist van het ICT-adviesbureau Mitotopics, vindt het plan gevaarlijk: “Lopende strafrechtelijke onderzoeken zouden kunnen worden verstoord. En dat is slechts één van de potentiële gevolgen.” 

Onvoorziene nevenschade
Een computer kan van slag raken en uitvallen, waardoor bedrijfsprocessen uitvallen. De nevenschade die het hackproces met zich meebrengt is niet van tevoren in te schatten. “Het is geen huiszoeking. Bedrijven weten niet hoe te reageren als ze merken dat ze gehackt worden”, vertelt Van Holst. “Bedrijven zijn verplicht melding te doen aan de politie als ze merken dat er een hacker aan de gang is geweest. Dit kan een politieonderzoek in de weg staan.” 

Mitopics - Terughacken politie

Botnet
Bij het wetsvoorstel is niet gelet op computers die onderdeel zijn van een botnet. Door zo’n botnet kan het lijken dat er een misdrijf gepleegd is, terwijl dit niet het geval is. In dat geval breekt de politie in bij onschuldige partijen, terwijl dit wel de nodige gevolgen kan hebben. 

Van Holten: “En wat als een computer waarvan de locatie niet bekend is ineens op de radar staat? Het zou maar een gekraakte ziekenhuiscomputer zijn, waar mensenlevens vanaf hangen. Het plan is te ondoordacht, als je het mij vraagt.”

Nieuws