Mitopics: Contractmanagement maturity onder de maat

18 juni 2009 Consultancy.nl

Nederlandse bedrijven laten jaarlijks veel geld liggen doordat de volwassenheid ('maturity) van contractmanagement onder de maat is. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mitopics.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bedrijven een grote inhaalslag te maken hebben op het gebied van contractmanagement. Zo heeft circa 50% van de organisaties met meer dan 500 lopende contracten geen contractmanagementbeleid vastgesteld. Volgens de onderzoekers opvallend, omdat juist in grootschalige omgevingen het belang van een adequate administratieve organisatie rondom contractmanagement evident lijkt. 

Contractmanagement - Mitopics

Ook contractbewaking schiet tekort. In grootschalige omgevingen wordt tot meer dan 60% van de totaal door contracten vertegenwoordigde waarde niet actief bewaakt. Kortom, een bedrijf dat beschikt over een totale contractwaarde van €10 miljoen heeft maar liefst zo’n €6 miljoen daarvan helemaal niet in beeld. “Zeker bij samengesteld complexe duurovereenkomsten waarbij ook nog eens regelmatig scope- en andere wijzigingen optreden, denk bijvoorbeeld aan outsourcingscontracten, is dit bedrijfsmatig onverantwoord,” aldus Mitopics. 

Hoopgevend is dat 43% van de vertegenwoordigde organisaties contractmanagement juist in het huidige, economische klimaat als kostenbesparingsmogelijkheid ziet. De resultaten daarvan zijn echter nog niet zichtbaar – bij slechts een derde van die groep heeft dit inzicht ook al daadwerkelijk geleid tot extra budget voor contractmanagement.

Nieuws

Meer nieuws over