10 adviesbureaus in belangrijkste small-cap adviseurs

13 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Big 4 behoren wereldwijd tot de tien belangrijkste small-cap M&A adviseurs. Kijkend dan naar de Benelux regio dan zijn PwC en KPMG, na de zakenbank takken van Rabobank en RBS, de belangrijkste corporate finance spelers. Dit blijkt uit de Q1 editie van de ‘Small-Cap M&A Review of Financial Advisors’ van fusie en overname dataspecialist Thomson Reuters. In totaal komen 10 adviesbureaus voor in de twee rankings. 

Volgens Thomson Reuters zijn er in het eerste kwartaal van 2014 wereldwijd 7.393 deals zijn gesloten, 799 minder deals dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De totale waarde van alle deals daalde met 4,1%, van $27.378,09 miljoen naar $26.299,80 miljoen. De gemiddelde waarde per transactie steeg wel van $3,34 miljoen naar $3,56 miljoen. De meeste deals werden gesloten in Pacifisch Azië, gevolg door Noord-Amerika en Europa.

De belangrijkste small-cap M&A advideurs

Wereldwijd
In de lijst van 50 belangrijkste spelers staat PwC met 77 deals bovenaan. Hiermee slaat het Big 4 kantoor een dubbeslag, in de global mid-market ranking staat PwC ook al op #1. In het small-cap segment was PwC betrokken bij in totaal $358,7 miljoen aan dealwaarde, ruim $100 miljoen meer dan de meest nabije concurrent – het Japanse Sumitomo Mitsui Financial Group. KPMG en EY staan op respectievelijk #3 en #4, gevolgd door Deloitte op #6. Overige adviesbureaus in de top 50 zijn Clairfield (internationale netwerk van BoerCroon), Grant Thornton, M&A International (waar Holland Corporate Finance onderdeel van is) en BDO.

Benelux
In de Benelux vonden er in het afgelopen kwartaal 252 small-cap deals plaats, met een totale waarde van €468 miljoen (gemiddeld €1,86 miljoen per deal). Iets meer dan de helft werd verdiend in de sectoren Industrials, Energie en Zorg. 

Baker Tilly Berk, BDO, Boercroon, Deloitte, EY, GrantThornton, Holland Corporate Finance, KPMG, Nielen Schuman, PWC

PwC en KPMG, die op een gedeelde derde plek staan, moeten in de Benelux twee banken voor zich dulden: de Rabobank en RBS. Nieuwkomers vanuit de adviesbranche zijn Nielen Schuman en Baker Tilly International, in Nederland bekend als Baker Tilly Berk. Eerstgenoemde heeft 4 transacties begeleid terwijl het accountants- en adviesbureau samen met onder meer Deloitte één deal achter zijn naam heeft staan.