PBLQ directeur Leo Smits in NZa onderzoekscommissie

07 mei 2014 Consultancy.nl

Het was afgelopen maand groot nieuws: de minister van VWS laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar het intern functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Leo Smits, algemeen directeur van adviesbureau PBLQ, maakt deel uit van de onderzoekscommissie. 

Directe aanleiding voor het onderzoek is een publicatie van NRC Handelsblad over een dossier van een interne klokkenluider. In zijn 600 pagina’s tellend bezwaarschrift tegen de negatieve beoordeling die hij ontving stelde de NZa medewerker interne misstanden aan de kaak. Het gaat daarbij onder meer om de beveiliging van vertrouwelijke gegevens en de veiligheid van het ICT-systeem. De medewerker pleegde kort na het indienen van het bezwaarschrift, in januari van dit jaar, zelfmoord. 

Ministerie in Den Haag - Leo Smits

Naar aanleiding van de kritiek heeft Minister Schippers een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld. De commissie staat onder leiding van Hans Borstlap en bestaat verder uit Pauline van der Meer Mohr (voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit) en Leo Smits (algemeen directeur van PBLQ). Het eindrapport van de commissie wordt naar verwachting eind augustus uitgebracht. 

Leo Smits is sinds 2003 als directeur verbonden aan PBLQ. Daarvoor was hij lid van de raad van bestuur van Getronics en algemeen directeur van de Consulting divisie (inmiddels KPN Consulting). Daarvoor werkte hij jarenlang voor Berenschot en bekleedde hij diverse posities binnen organisaties van de Rijksoverheid. Smits is afgestudeerd in Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Leiden.

Nieuws