BoerCroon analyse: Minder transacties in zorgmarkt

05 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het aantal overnames in de Nederlandse gezondheidszorg is voor het eerst sinds jaren licht afgenomen. Het aantal zorgtransacties kwam afgelopen jaar uit op 48, ten opzichte van 41 overnames een jaar eerder. Dit blijkt uit een marktanalyse van adviesbureau BoerCroon.

De marktanalyse van BoerCroon’s Corporate Finance tak keek uitsluitend naar het aantal ‘pure’ zorgdeals in de Nederlandse markt. Het betreft alle transacties met een Nederlands target met een beduidende exposure op de gezondheidszorg. De focus ligt uitsluitend op overname van aandelen, activa transacties ofwel het stichten van een joint venture. Uitgesloten is de bestuurlijke fusies van zorginstellingen, evenals de farmaceutische industrie.

Lichte daling in aantal zorgdeals

Het onderzoek toont aan dat het aantal transacties in de afgelopen jaren fors is toegenomen, van 23 in 2008 en 2009 naar 41 in 2013. De stijging heeft voor een groot gedeelte te maken met de toenemende bemoeienis van private equity partijen in de sector. Zo was er in 2013 in circa de helft van de deals sprake van betrokkenheid van externe investeerders.

BoerCroon - Overnames in de Zorg

Mindere marktomstandigheden

De verminderde belangstelling ten opzichte van het voorgaande jaar heeft volgens Dagmar Enklaar, partner bij BoerCroon, vooral te maken met de minder gunstige marktomstandigheden. 2013 was een jaar waarin bezuinigingen nu echt zijn intrede deden, daarnaast kreeg de markt inzicht in de kabinetsplannen voor de overheveling van zorgbudgetten naar gemeentes (‘decentralisatie’). De onzekerheid die hierbij komt kijken heeft dan ook voor een afname van het aantal transacties geleid.

Ook heeft dit geleid tot minder belangstelling van private equite partijen: “Private equity is nu al een aantal jaar aanwezig op de Nederlandse zorgmarkt, maar gezien de huidige onzekerheden wordt er steeds meer gekeken naar nieuwe kansen binnen de zorgmarkt. Medische technologie krijgt nu de interesse”, aldus Enklaar. Zo wordt bijvoorbeeld in de medische technologie volop geïnnoveerd, en hier is wel veel groei te zien. Bedrijven als Ventinova, Qwiek en NightBalance zijn het afgelopen jaar al overgenomen.