Top 10 consultancybureaus met beste thought leadership

17 maart 2014 Consultancy.nl

IBM, Deloitte en Boston Consulting Group hebben het afgelopen half jaar het beste kennisleiderschap binnen de adviesbranche getoond. Voor de eerste keer in jaren wordt de lijst niet aangevoerd door een strategie consultancyorganisatie.

Sinds 2008 evalueert Source for Consulting de kwaliteit van het wereldwijde kennisleiderschap van consultingorganisaties. De analisten beoordeelden niet ieder afzonderlijk stuk content, ze screenden circa 15% van de white papers, rapporten en artikelen van iedere consultancyorganisatie, en evalueerden deze op basis van vijf criteria*. De bedrijven met de hoogste scores eindigen bovenaan de zogeheten ‘Though Leadership Rankings’.

Een overzicht van de top 10 consultancybureaus op het gebied van kennisleiderschap:

Thought Leadership Ranking

Uit de ranking blijkt dat BCG, de koploper van de afgelopen twee edities, van de toppositie is verstoten door ICT reus IBM en Deloitte. Echter, volgens Source is dit niet omdat de kwaliteit van BCG is afgenomen, maar simpelweg doordat het is voorbijgestreefd door twee organisaties die het tempo opvoeren. IBM heeft zijn succes met name te danken aan de zeer gedisciplineerde aanpak die het heeft om kwaliteit te controleren, met als gevolg dat de kwaliteit van het werk consistent hoog is. Ook heeft IBM profijt van het feit dat de methodologie van de ranking is aangepast – voor het eerst wordt consistentie meegenomen als criterium, een aspect dat van nature grote organisaties van pas komt.

Deloitte heeft de afgelopen twee jaar enorme voortgang geboekt in zijn kennisleiderschap. Twee rankings geleden stond ’s werelds grootste consultingorganisatie op #8, en de eerste helft van 2013 stond het op #5. De progressie naar de huidige #2 notering is vooral toe te schrijven aan een nieuwe strategie omtrent onderzoek. In 2012 lanceerde het ‘Deloitte University Press’ – ee gespecialiseerde entiteit van Deloitte University die onderzoek en tijdschriften publiceert en bundelt.

Net als bij diverse concurrenten – zoals het McKinsey Global Institute voor McKinsey, BCG Perspectives voor BCG en Strategy+Business voor Booz & Company – is DUPress een afzonderlijk instituut dat publiceert bovenop het bestaande Deloitte onderzoek. Na zo’n twee jaar investeren werpt de aanpak nu z’n vruchten af, aldus Source.

BCG perspectives

Boston Consulting Group domineerde jarenlang de thought leadership ranking en hoewel de organisatie naar #3 gezakt is, is er geen reden tot grote zorg. “BCG Perspectives blijft een van de plekken waar het beste kennisleiderschap wordt gecreëerd” zegt Fiona Czerniawska, director van Source. Echter, vooruitkijkend heeft ze advies voor BCG: “Het is mogelijk dat een hoop bereikt kan worden door het verversen van de look and feel van wat BCG publiceert”.

De top 10 van de ranking wordt verder gecomplementeerd door zeven consultancybureaus die alleen behoren tot de top van de markt en ook in Nederland actief zijn. Een aantal opvallende observaties:

  • Booz & Company is uit de top 10 gevallen, voor een groot deel als gevolg door de overname door PwC. Waar het strategisch adviesbureau in de tweede helft 2012 nog op #2 stond, bevindt het zich nu buiten de top 10. Hun voormalige zusterbedrijf – Booz Allen – staat nog wel in de top 10.
  • Ook PwC is een grote daler, van plek #3 naar de huidige #8
  • Capgemini Consulting wordt door Source gezien als een echt ‘succesverhaal’. Een jaar geleden stond de management consulting tak van Capgemini nog op plek #15, nu mag het zichzelf een top-5 speler noemen. “De kwaliteit van zijn materiaal profiteert van een sterkere focus en consistente strategie” aldus Source.  
  • Hoewel ze niet in de top 10 staan, zijn de sterkste stijgers het Britse PA Consulting Group en Arthur D. Little, het oudste adviesbureau ter wereld.

Thought Leadership 

Source vs TTCSP
Niet zo lang geleden werd er een andere grote kennisleiderschap ranking gepubliceerd. In de zogeheten ‘Best For Profit Think Tanks’ ranking van TTCSP** werden maar liefst 9 adviesbureaus uitgeroepen tot een top 30 denktank ter wereld. Van de 9 organisaties, bevinden zich 4 van hen ook in de top 10 van Source: Deloitte, BCG, PwC en EY.

Volgens TTCSP is McKinsey & Company zelfs de op een na beste denktank ter wereld, en opmerkelijk genoeg staat McKinsey niet eens in de top 10 van Source. Ook de toonaangevende bureaus A.T. Kearney, Bain & Company en Booz & Company worden beduidend hoger ingeschat door TTCSP ten opzichte van Source.

Gerelateerd nieuws:
- Thought leadership betekent onderscheidend vermogen
- 75% onderzoeken adviesbureaus weinig vernieuwend  

* Een overzicht van de vijf criteria van de Thought Leadership Rankings: Differentiation, Appeal, Resilience, Prompting action and Consistency.

** Het Think Tanks and Civil Societies Program, een van de leidende wereldwijde instellingen die de kwaliteit en impact van publicaties bijhoudt.

Nieuws