Jo van Engelen adviseert partners van SeederDeBoer

09 januari 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onlangs heeft Jo van Engelen, een ervaren bestuurder en commissaris, de Raad van Advies van SeederDeBoer versterkt. Reden voor Consultancy.nl om meer te weten te komen over de nieuwe 'adviseur' van het partnerteam van het Hilversumse organisatieadviesbureau.

De kennismaking

Jo van Engelen (1959) studeerde Natuur- en Wiskunde aan de Technische Universiteit van Eindhoven en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Twente. Tijdens de laatstgenoemde studie ontmoette hij René Seeder, mede-oprichter van SeederDeBoer, voor de eerste keer. “René Seeder ken ik uit de schoolbanken, we studeerden samen bedrijfskunde in de jaren ‘80. In die jaren is een band voor het leven ontstaan” aldus Van Engelen. “René koos voor de consultancybranche en ik ging werken in het bedrijfsleven en de wetenschap”.

Jo van Engelen - Rene Seeder

Jo van Engelen

In de volgende circa 30 jaar bouwde van Engelen een stevige trackrecord op als bestuurder in het bedrijfsleven. Tussen 1985 en 1991 bekleedde hij diverse senior management posities bij printerfabrikant Océ. Vanaf 1991 adviseerde hij de afgelopen twee decennia de directies van diverse bedrijven, zoals TNT Post, Achmea, Essent, PGGM en de ANWB. Tussen 2003 en 2008 was hij vier jaar lang lid van de Hoofddirectie van ANWB (betrokken bij een strategische heroriëntatie en diverse reorganisaties) en tussen 2008 tot 2012 was hij bestuurslid van pensioenbeheerder APG, waar hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontzaffing van ABP en de integratie van fusiepartner Cordares in de APG organisatie.

Naast zijn bestuurlijke werkzaamheden is Van Engelen jarenlang actief als commissaris. Zo nam hij sinds 2006 plaats in de Raad van Commissarissen van o.a. Ordina, Brunel, Nedap, AMIS, Kender Thijssen Veenendaal, Unigarant en de Open Universiteit Nederland. Zijn werkzaamheden combineert hij met twee hoogleraarschappen – zo is hij reeds 23 jaar (waarvan twaalf jaar fulltime) hoogleraar Bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen) en sinds 2010 deeltijd hoogleraar Integrated Sustainable Solutions aan de TU Delft.

SeederDeBoer - Kantoor

René Seeder
René Seeder is duidelijk geboren voor het adviesvak. Nagenoeg zijn hele carrière is hij werkzaam geweest binnen de adviesbranche. Na een aantal jaren elders werkervaring opgedaan te hebben, trad hij in 1992 in dienst bij (Moret) Ernst & Young, waar hij uiteindelijk Partner werd van Ernst & Young Consulting. Bij de overname in augustus 1999 van Ernst & Young Consulting door Capgemini, verhuisde Seeder mee naar Cap Gemini Ernst & Young. In 2005 besloot hij om samen met Pieter de Boer adviesbureau SeederDeBoer op te richten.

Ondanks de verschillende carrièrepaden, zijn Van Engelen en Seeder altijd in contact gebleven. “Door de tijd heen bleven we elkaar opzoeken” zegt Van Engelen. Ook hebben ze diverse malen met elkaar samengewerkt. Rabo Facet begin jaren negentig en natuurlijk de ANWB. Daarnaast ook bij Avero, waar we geadviseerd hebben inzake klantbeeld; we hebben in alle verhoudingen samengewerkt en het steeds volgehouden. “We begrijpen elkaar goed en onze denkbeelden vullen elkaar aan” voegt Van Engelen toe.

SeederDeBoer

Raad van Advies
Toen SeederDeBoer eerder dit jaar op zoek was naar een nieuw lid voor hun Raad van Advies, kwam de naam Van Engelen direct naar boven. In september werd het partnership geformaliseerd en versterkte Van Engelen de Raad van Advies – die al bestond uit Hans Blink en Henk Huisman.

Van Engelen over zijn motivatie voor zijn keuze: “Omdat wij geen toezichthoudende rol hebben, vallen wij niet onder de Wet Bestuur en Toezicht. Die vrije rol spreekt mij aan. Ik wil mijn omgeving prikkelen om anders naar zaken te kijken en nieuwe wegen te verkennen. Die denkwijze past bij SeederDeBoer. De omvang van het bureau én de cultuur maken het mogelijk om buiten de gebaande paden te treden. Dat maakt het voor mij ook spannend. Van kleinere bedrijven gaat nu eenmaal een veel grotere innovatiekracht uit dan van het grootbedrijf”.