InContext: Consultants helpen met aanpakken ballast

17 december 2013 Consultancy.nl

Als mensen lang aan het werk zijn, veel met elkaar samen werken en onderdeel zijn van een grotere organisatie, dan ligt een verborgen gevaar op de loer. Er zijn weinig mensen die het herkennen en nog minder die de lef hebben om het aan te pakken of bespreekbaar te maken. Toch levert het enorm veel op om ballast in je eigen omgeving te herkennen en aan te pakken.

Wat is ballast?

Ballast bestaat uit de beelden, overtuigingen en attitudes die samen flow en fun uit een organisatie halen. Die werken zwaar, saai en frustrerend maakt. Waar mensen angstig, moedeloos en gedemotiveerd door raken en uiteindelijk afhaken. Ballast is de vaak niet herkende oorzaak voor energieverlies en teruglopende productiviteit.

Waar programma’s als Six Sigma en Lean de verspilling uit een proces halen, is mijn werk gericht op het identificeren en aanpakken van ballast in een organisatie. Ballast is moeilijk te herkennen, zeker voor mensen die langer in de organisatie werken. Wel heeft de aanwezigheid van ballast een enorme (negatieve) impact op medewerkers, teams en de organisatie als geheel.

Consultants helpen met aanpakken ballast

Hoe kom je aan ballast?

Hoe ontstaat ballast? Het is eigenlijk een bijproduct van lang (samen) aan het werk zijn. Als je hard aan het werk bent, dan kunnen negatieve beelden ontstaan over anderen, conflicten kunnen niet opgelost worden, wantrouwen kan groeien, doordachte werkwijzen kunnen versloffen en goede lessen worden vergeten of verdraaid. Hoe langer ballast blijft bestaan, hoe meer het in de raderen van een goed functionerend persoon, team of organisatie terecht kan komen, waardoor het plezier, de flow en de productiviteit aangetast raken. Zo kan een organisatie van een hechte groep toegewijde mensen langzaam veranderen in een eilandenrijk, waar angst, verkokering en wantrouwen heersen.

In een tijd waarin organisaties en individuen sterk worden uitgedaagd om meer met minder te doen, ligt ballast nog sterker op de loer. Angst voor de toekomst, denken in tekorten, tegenvallende resultaten en hoge werkdruk kunnen gemakkelijk de hoeveelheid ballast in een organisatie vergroten.  

Waar een consultant ècht bij kan helpen…

Het herkennen, aanpakken en uiteindelijk loslaten van ballast is een moeilijke, soms pijnlijke route, die enorm veel kan opleveren voor diegenen die de moed hebben om het onderwerp echt aan te gaan.

Er zijn verschillende redenen waarom het aanpakken van ballast een ervaren externe consultant vereist. Ten eerste omdat het moeilijk is om te herkennen; bij jezelf, maar zeker ook in je werkomgeving. Daarnaast is het onderwerp niet gemakkelijk om bespreekbaar te maken tussen collega’s: het leidt zonder begeleiding al snel tot een spel van aanval en verdediging en dan tot een conflict. Zo kan een poging om iets ten goede te keren uiteindelijk als een extra stuk ballast in de organisatie eindigen.

Ballast loslaten

Als je als individu, team of organisatie al jarenlang ballast bij je draagt, dan merk je het niet eens. Ballast vormt een deel van je werkelijkheid. Je kunt er zelfs aan gehecht zijn. Het is dus allereerst van belang dat je je eigen ballast leert herkennen samen met de negatieve gevolgen ervan. Pas als je herkent wat je eigen bijdrage is aan iets negatiefs, kun je er ook verantwoordelijkheid voor nemen en kiezen voor iets anders.

Voor leiders bestaat het herkennen van ballast uit specifieke vormen van coaching of individuele begeleiding. Een uitgebreide 360’ scan gericht op het identificeren van ballast kan daarbij helpen.

Voor teams bestaat het herkennen van ballast uit een teamdiagnose en workshops. Ook is het vruchtbaar om een team te observeren terwijl het aan het werk is. Zo wordt de ballast in het dagelijkse werk zichtbaar en aanspreekbaar.

Thomas Benedict - InContext

Organisaties leren hun ballast herkennen en loslaten via gezamenlijke ervaringen. Hiervoor ontwikkelen wij zeer specifieke, op de situatie toegesneden bedrijfssimulaties die de meegedragen ballast bespreekbaar maakt. Ook helpt een dergelijke simulatie om met een grote groep te oefenen met gedrag dat anders is dan men normaal in de praktijk aan gewend is. Een ervaring met ballast-arm werken kan een enorme motivator zijn om samen veranderingen in de praktijk door te voeren.

Ballast loslaten is hoger vliegen

Als een individu, team of organisatie een aanzienlijk stuk ballast kan loslaten, dan is niet voor even maar duurzaam bevrijd van belemmeringen voor succes, groei en vreugde in het werk. Dat toont zich in de snelheid waarmee problemen worden opgelost, het delen van informatie, de flow in processen en uiteindelijk in de bottom-line resultaten van een organisatie.

Een artikel van Thomas Benedict, Directeur van adviesbureau InContext uit Baarn.

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over