Burson-Marsteller: Hulporganisaties tweeten massaal

31 december 2013 Consultancy.nl

Recentelijk publiceerde communicatiebureau Burson-Marsteller de 2013 editie van haar ‘Twiplomacy’ onderzoek. Hierin werd speciaal gekeken naar de twitter activiteiten van internationale organisaties. Volgens het onderzoek hebben inmiddels alle leidende internationale organisaties een twitteraccount en zijn zij ook regelmatig actief op het sociale netwerk.

Het doel van het ‘Twiplomacy’ onderzoek is het identificeren in hoeverre regeringen en internationale organisaties Twitter gebruiken. Aan de hand van diepgrondige research heeft Burson-Marsteller begin november 2013 zo’n 223 accounts en meer dan 100 internationale organisaties geanalyseerd.               

Bedrijven met de meeste Twitter volgers

De bevindingen van Burson-Marsteller, waar het hoofdkantoor in New York gevestigd zit, tonen aan dat de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (@UNICEF) met 2,2 miljoen volgers de populairste internationale organisatie is. @UNICEF staat op plaats twee als het gaat om de meest effectieve organisatie. De Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (@CERN) voert de lijst aan. Reden voor de hoge notering is dat beide organisaties gemiddeld honderd keer worden geretweet.

Meest effectieve bedrijven op Twitter

Ander belangrijk punt uit het onderzoek is dat internationale organisaties die zich tussen 2007 en 2008 op Twitter aanmelden ook tussen de meest gevolgde internationale organisaties staan. Vijf daarvan hebben maar liefst een miljoen volgers, te weten: @UNICEF, @UN, @ Davos (het Wereld Economisch Forum), @Refugees (het VN Vluchtelingen Agentschap) en @WWF (het Wereld Natuur Fonds).

In totaal hebben alle onderzochte internationale organisaties 18.325.589 volgers.

Tweets uit Nederland

Ook in Nederland twittert men veelvuldig mee. Het in Amsterdam gevestigde Greenpeace bevindt zich op de zevende plaats van meest gevolgde internationale instelling. De milieuinstelling heeft bovendien een primeur in handen; op 4 september 2007 begaf het zich als eerste internationale organisatie op Twitter. Voorts vallen buiten Greenpeace geen andere internationale organisaties uit Nederland in de top-25 te noteren.  

Nieuws

Meer nieuws over