Roland Berger: Nederlandse cleantech presteert goed

07 november 2013 Consultancy.nl

De Nederlandse cleantech sector groeit hard, stelt Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger. Toch bestaat er een risico dat Nederland de boot met de marktleiders gaat missen – buitenlandse cleantech sectoren groeien namelijk nog harder.
 
Vorig jaar bracht Roland Berger in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) de cleantech markt in kaart*. Daaruit bleek dat de sector tussen 2008 en 2011 met de helft is toegenomen. “Van 2008 tot 2011 zijn we met 50% gegroeid. Dat betekent dat we van €800 miljoen toegevoegde waarde naar €1,2 miljard toegevoegde waarde zijn gegaan, dus dat is een hele mooie ontwikkeling”. Volgens Van der Slot ligt het aantal organisaties dat binnen de cleantech sector actief is inmiddels ruim boven de 300.
 
Roland Berger - Nederlandse cleantech presteert goed

Buitenland

Ondanks de positieve ontwikkelingen in Nederland benadrukt Van der Slot dat bedrijven de vooruitgang in het buitenland niet uit het oog moeten verliezen, want er is altijd ruimte voor verbetering. Wereldwijd is het cleantech segment verdubbeld en sommige landen is de markt zelfs verviervoudigd, zoals bijvoorbeeld in China, getuige de groei van €14 miljard naar €60 miljard. Doordat de Nederlandse groei in verhouding achterbleef, zakte ons land van de 18de naar de 21ste plek op de cleantech wereldranglijst. Koplopers zijn Denemarken, China en Duitsland.

Trends

Voor de komende jaren voorspelt de Roland Berger partner dat er twee trends zichtbaar zullen zijn binnen het cleantech segment. Ten eerste zullen kostenbesparingen te zien zijn, door bijvoorbeeld het gebruik van wind- en zonne-energie. Ten tweede zal het verbreden van schonere toepassingen essentieel zijn. Van der Slot: “Nederland zal bezig moeten gaan om te zorgen dat ze inspelen op die verbreding. Ze zullen dus niet alleen op wind en zon op zichzelf moeten focussen, maar er zijn een heel aantal gebieden waar Nederland echt een deuk in een pak boter kan slaan. Met wind en met name offshore zijn we daar al heel actief, maar die vloot aan 300 bedrijven zal moeten zorgen dat zij internationaal dezelfde groeidraad oppakken die we bij de andere landen zien”.

Cleantech Business Day

Op 11 december vindt de Clean Tech Business Day plaats, een evenement waar ontwikkelaars, producenten, afnemers en financiers van duurzame en schone technologieën samenkomen met het doel samen nieuwe business uit te bouwen. Van der Slot is een van de gastprekers van het event. Ook Wiebe Draijer, voorzitter van de SER en voormalig Managing Partner van consultancy-bureau McKinsey & Company, levert een inhoudelijke bijdrage. 

Gerelateerd nieuws:
PA Consulting: IRR duurzame energie laag in NL
Ecofys: Energie-efficientie levert miljoenen banen op
PA Consulting: Windenergie is aantrekkelijkste energie
 
* Zie het onderzoek ‘Clean Economy, Living Planet’ voor meer informatie.

Nieuws

Meer nieuws over