PA Consulting: Windenergie is aantrekkelijkste energie

09 juli 2013 Consultancy.nl

Bedrijven die willen investeren in duurzame energie in Nederland kunnen het beste kiezen voor windenergie. De duurzame energievormen zonne-energie en biomassa hebben de laagste internal return on investment (IRR). Dit blijkt uit de ‘Energy Investment Map 2013’ van PA Consulting Group.
 
In het rapport analyseerde de consultants het rendement van 11 vormen van zowel duurzame als niet-duurzame energieopwekking in 30 landen. De aantrekkelijkheid van investeringen werd bepaald door investerings-, exploitatie-, emissiekosten en opbrengsten, maar ook door een risicoscore waarbij gekeken is naar marktpotentieel, operationele risico´s en lokale wet- en regelgeving.

Windenergie

Investeringen in windenergie, zowel voor de on-shore als voor de offshore variant, scoren van alle 7 duurzame vormen van energieopwekking het hoogst. Onshore windenergie scoort 147 punten op een schaal van 180 en offshore windenergie scoort 134 punten. Daarmee heeft windenergie in Nederland volgens het adviesbureau een “gematigde tot relatief hoge internal return on investment (IRR)”. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de geografische ligging, de beschikbaarheid van technologische kennis en regelgeving die garandeert dat er tegen een vaste vergoeding energie geleverd kan worden.
 
PA Consulting - IRR Energie in Nederland
 
Duurzame energievormen als zonne-energie en biomassa scoren relatief laag. Het beperkt aantal zonuren voor het genereren van zonne-energie en de hoge brandstofkosten bij biomassa energie veroorzaken een lagere score op de Nederlandse index.

Conventionele energievormen

Op het gebied van conventionele energievormen krijgen uitsluitend investeringen in stoom- en gas (STEG) centrales een bovengemiddelde investeringsscore, hoewel het rendement van deze centrales steeds meer onder druk staat door hoge gasprijzen en daling van de prijs van steenkool.
 
Steenkool kent hoge initiële investeringskosten en een verwachte prijsstijging van steenkolen op de lange termijn zorgen voor een lage investeringsscore. Nucleaire energie biedt weinig investerings-perspectief omdat er vanuit politieke gronden geen mogelijkheden bestaan voor de realisatie van nieuwe centrales.

Nieuws

Meer nieuws over