PA Consulting innovatie bestrijdt productfraude

29 oktober 2013 Consultancy.nl

Het is een van de nachtmerries van iedere consument. Je koopt een luxe product zoals een horloge, parfum, of tickets voor een evenement, bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd of concert, en je komt erachter dat  je bent opgelicht. Aan de andere kant van de waardeketen, kosten frauduleuze en nagemaakte producten de industrie miljarden. Een nieuwe innovatie door PA Consulting Group zou een einde kunnen maken aan de masssafraude – het adviesbureau heeft een ‘fraude proof’ technologie ontwikkeld die kan verifiëren of een product echt is. Op dit moment weliswaar nog in een ‘concept of proof’ fase, maar als de technologie succesvol gelanceerd wordt, dan zal het volgens analisten een doorbraak in fraudepreventie zijn.

De kosten van frauduleuze of nagemaakte producten is enorm. Steve Crammond, expert bij PA Consulting Group, legt uit. “Tot zo’n 10% van alle wereldwijde technologieproducten zijn namaak, wat zich vertaalt in miljarden aan misgelopen inkomsten voor producenten wereldwijd. Er wordt ook geschat dat er jaarlijks $200 miljard aan internationale handel verloren gaat door namaak of gekopieerde producten”.

PA Consulting - Innovatie

Dynamic QR authentication system

Om dit probleem aan te pakken, heeft PA Consulting Group een speciale technologie ontwikkeld, genaamd ‘Dynamic QR authentication system’. Dit systeem geeft ieder product, apparaat of ticket een unieke QR code. Wanneer klanten een aankoop willen doen, dan kunnen ze hun smartphone gebruiken om de code te lezen en te verifiëren of deze authentiek is. Tot op heden waren QR codes nog relatief statisch, waardoor deze makkelijk te kopiëren of dupliceren zijn, en waren daarom niet geschikt voor veilige authenticatie doeleinden. Het consultancy bedrijf heeft een dynamisch systeem geïntroduceerd waarbij – afhankelijk van het gebruik – QR codes iedere seconde, minuut, of uur veranderen. “Deze dynamische aard maakt het vrijwel onmogelijk voor fraudeurs om te kopiëren” licht Crammond toe.

Megabesparingen

PA Consulting Group’s system kan leiden tot enorme operationele efficiënties binnen diverse branches. Producenten van consumentenproducten kunnen de technologie gebruiken om consumenten van de productauthenticiteit te kunnen overtuigen, evenementenorganisatoren kunnen het systeem voor ticketing gebruiken, en de transportsector kan de ‘Dynamic QR’ aanpak gebruiken voor veilige transport van goederen. Maar daar stopt het niet. “Bijna iedere sector in de wereld worstelt met het bestrijden van productfraude. Ons dynamic QR system is een zeer toegankelijke tool die de impact van vervalsing binnen veel sectoren significant kan reduceren”.

Volgende stappen

PA Consulting Group heeft onlangs de nieuwe technologie gepatenteerd en heeft verkondigd dat ze op dit moment in gesprek is met een aantal organisaties die wellicht geïnteresseerd zijn in het toepassen van de innovatie om hun business te beschermen van de verregaande effecten van fraude.

Nieuws

Meer nieuws over