Adviseurs spelen in op subsidie Internationaal Excelleren

23 oktober 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Onlangs werd bekend dat Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking €1 miljoen extra uittrekt voor het programma ‘Internationaal Excelleren’. De subsidie heeft als doelstelling het bevorderen van de Nederlandse handel in het buitenland.

Ondernemen in het buitenland

Als bedrijven voor het eerst hun product of dienst in het buitenland willen afzetten krijgen ze vaak te maken met tal van obstakels, waarmee ze amper ervaring hebben. Zo is er bijvoorbeeld andere wet- en regelgeving, zijn er culturele verschillen waar mee rekening gehouden moet worden, en op juridisch gebied worden er andere eisen gesteld aan zakendoen. Door kennis over ondernemen in het buitenland te verwerven kunnen bedrijven deze hordes overbruggen.

BTB - Internationaal Excelleren

Internationaal Excelleren

De subsidie beschikbaar in het programma ‘Internationaal Excelleren’ helpt ondernemers met het inkopen van dergelijke expertise*. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een adviesbureau inhuren om een haalbaarheidsstudie uit te voeren, of een extern expert inschakelen om advies te geven over de juiste juridische organisatiestructuur. Verder verstrekt het initiatief ook leningen aan bedrijven, waardoor deze minder grote bedragen voor hun plannen moeten bijlenen bij een financiële instelling.

Landendesks van adviesbureaus

Door de subsidie hebben nu ook bedrijven met minder financiële middelen de kans om ervaren (maar soms dure) adviseurs, accountants, consultants of fiscalisten in te schakelen. Voor de adviesbranche vertegenwoordigt de subsidiepot een kans op werk en inkomsten, met als gevolg dat ze hier vanzelfsprekend slim op inspelen.

Het bekendste voorbeeld is de lancering van zogenaamde landendesks. Zo heeft bijvoorbeeld Baker Tilly Berk landendesks waar ondernemers terecht kunnen voor het regelen van hun internationale zaken op basis van een one-stop-shop: van de lokale adviseur tot het opzetten van een onderneming in juridische zin. Van arbeidsrecht tot internationaal belastingadvies in alle sectoren. Baker Tilly Berk heeft in totaal 5 landendesks voor de regio’s / landen Azië, Oekraïne, Polen, Roemenië en Rusland.

Baker Tilly Berk- Landendesk

Ook andere adviesbureaus hebben soortgelijke desks. Zo hebben de Big Four kantoren – EY, Deloitte, KPMG en PwC – al jaren diverse landendesks. De trend is inmiddels ook overgewaaid naar strategische adviesbureaus –op het afgelopen World Economic Forum maakte Boston Consulting Group bekend dat ze in navolging van concurrent McKinsey & Company de China Academy heeft gelanceerd, een informatieplatform voor managers en bestuurders die in of met China werken.

* De subsidie bestaat uit vier categorieën: demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies, kennis-verwerving, of Finance for International Business. Het subsidievoordeel voor ondernemers kan oplopen van €50.000 voor een kennisverwervingsproject tot €200.000 voor een demonstratieproject.