Sia Partners koopt internationale kantoren Investance

26 september 2013 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Sia Partners, een internationale consulting organisatie met zo’n 450 consultants in 10 landen, heeft vier kantoren van de internationale operatie van branchegenoot Investance gekocht. Kantoren in Londen, New York (inclusief Toronto), Singapore en Hong Kong sluiten zich aan bij Sia Partners. Door de deal breidt Sia Partners zijn footprint uit met zo’n 60 nieuwe adviseurs, gericht op de financiële sector.
 
De operaties van Investance in Frankrijk, hun thuisland, en de software ontwikkeling vallen buiten de transactie en zullen onder het Investance label blijven voortbestaan.
 
Het besluit voor een spin-off van de wereldwijde operaties is vanuit Investance’s oogpunt opvallend te noemen. Sinds de oprichting in 2001 behaalde Investance jaar na jaar double-digit groei. Vanaf 2005 volgde het adviesbureau een agressieve internationale uitbreidingsstrategie en werden kantoren geopend in zes nieuwe landen.

Sia Partners koopt internationale kantoren Investance
 
Recente financiële informatie en communicatie-uitingen van het hoofdkantoor in Parijs gaven geen signalen af die op een potentiële verkoop duiden, en daarom blijft het gissen of de oorzaak van de verkoop ligt in financiële moeilijkheden, problemen binnen het partner team of simpelweg een strategische beslissing om op hun grootste markt te focussen.

Complementaire strategische focus

Vanuit Sia Partner’s perspectief, is de overname logisch. Beide bedrijven hebben een relatief aanvullende strategische focus – ze positioneren zich tussen de consultancybureaus die strategie ontwikkelen (bijv. McKinsey, BCG), de grote accountants- en adviesbureaus (bijv. Big4, Grant Thornton, BDO) en de system integrators (bijv. Capgemini, CGI). Bovendien, de dienstenportfolio’s van beide bedrijven binnen het financiële diensten domein overlapt elkaar aanzienlijk, met name op het gebied van management consulting. Op het gebied van IT consulting en Business Process Outsourcing (BPO), heeft Investance een breder portfolio, aangezien zij veel werken binnen het back-office domein van financiële instellingen.
 
SIA Partners - Diensten
 
Door de integratie zal Sia Partners ruim 500 adviseurs  in dienst hebben, waarvan meer dan 200 gericht op de financiële diensten industrie – het merendeel van de andere consultants werkt binnen energy & utilities. In totaal wordt na de overname ongeveer 25% van de omzet van Sia Partners buiten Frankrijk omgezet.

Onafhankelijkheid

Volgens Matthieu Courtecuisse, CEO van Sia Partners, voorziet de overname het consultancybureau ook van meer ‘body’ binnen de M&A markt. “Grote consulting organisaties zoals de Big4 breiden in rap tempo hun advisory praktijken uit door kleine onafhankelijke consultancypartijen op te kopen” zegt Courtecuisse. Door de barrière van 500 consultants te doorbreken, zal de grootte van Sia Partners het moeilijker maken om ten prooi te vallen aan een concurrent, aldus de topman. Bovendien heeft Sia Partners nu volgens hem in drie landen een ‘critical base’ (Frankrijk, Verenigde Staten*, België) als gevolg van de integratie van de verschillende landenkantoren.
 
Sia Partners - Nederland

Sia Partners Nederland

Sia Partners is sinds september 2009 actief in Nederland. De transactie heeft geen impact voor de Nederlandse praktijk - Investance opende twee jaar geleden een kantoor aan de Zuidas maar is sinds kort niet langer meer actief in ons land. Begin deze maand lanceerde het advieskantoor een financial services consultingpraktijk in Nederland, die onder leiding staat van voormalig CGI partner Stephan Linnenbank.
 
* In 2012 kocht Sia Partners OTCAmericas, en opende daarmee zijn eerste kantoor in de VS. Door de integratie met het Investance kantoor in New York heeft Sia Partners nu ruim 40 consultants ter plaatse, waardoor dit het op een na grootste kantoor is van het adviesbureau.