AT Kearney: Elektronische betalingsmarkt neemt vlucht

01 juli 2013 Consultancy.nl

Elektronische betalingen nemen de komende jaren als gevolg van nieuwe technologieën en trends een vlucht. De jaarlijkse groei van de Europese paymentsmarkt versnelt van de huidige 5% naar 8%. Dit concludeert adviesbureau A.T. Kearney in het rapport ‘European Payments Strategy Report 2013’.

Transacties

Momenteel vinden er wereldwijd zo’n 280 miljard elektronische transacties per jaar plaats, waarvan eenderde zijn oorsprong heeft in Europa. De komende jaren groeit het aantal elektronische transacties met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR*) van tussen de 7% a 8%, met als gevolg dat het aantal Europese transacties in 2020 zal zijn toegenomen tot 177 miljard.
 
ATKearney - Elektronische Transacties

De sterke groei van elektronisch betalen heeft met name te maken met de stijgende populariteit van e-commerce*. “Steeds meer mensen kopen goederen online en de betaling daarvan gebeurt de facto elektronisch” zegt Johan Kestens, partner bij A.T. Kearney. Daarnaast profiteert de elektronische betalingsmarkt van de verschillenden initiatieven die onder meer overheden, banken en retailers uitrollen, zoals betalingslimieten voor contant geld**, de opkomst van nieuwe betaalmethoden (bijv. iDeal en PayPal) en de toepassing van nieuwe (mobile) betalingstechnologieën in winkels in OV.

Elektronische betalingen per inwoner

Het onderzoek van het strategie adviesbureau toont verder aan dat het aandeel van elektronische transacties hoger is in landen die een goede balans hebben tussen ACH*** en betaalkaarten. Na Luxembourg en Finland heeft Nederland het hoogste aantal elektronische betalingen per inwoner. Gemiddeld genomen doet een Nederlander jaarlijks bijna 350 elektronische transacties, wat neerkomt op 44% van de circa 800 betalingen die een gemiddelde consument jaarlijks uitvoert.
 
ATKearney - Elektronische Transacties per Inwoner
 
* Zie het bericht 'Nederlandse online retail explodeert' voor meer informatie.
** In Italië bijvoorbeeld moeten alle betalingen boven €1.000 elektronisch worden overgemaakt.
*** ACH = Automated Clearing House - transacties via elektronische overboekingen en cheques.

Nieuws

Meer nieuws over