PwC: Advocaten vaker vervangen door inhouse juristen

04 juni 2013 Consultancy.nl

Multinationals vervangen steeds vaker dure externe advocaten met eigen in-house juristen. De steeds groter wordende druk om juridische kosten te verlagen is de belangrijkste reden hiervoor. Echter, de verschuiving richting in-house is ook te wijten aan een opkomende trend in de juridische markt. Bedrijven kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun eigen juridische strijd te voeren. Arbitration wordt populairder, ten koste van litigation, dat juist regelmatig wordt uitbesteed aan advocatenkantoren. Dit blijkt uit een onderzoek van PwC en Queen Mary Law School.

Arbitration vs Litigation
Wanneer er een geschil ontstaat, kunnen bedrijven dit op twee manieren oplossen. Ofwel kiezen ze voor litigation, waarbij geschillen binnen de rechtszaal worden behandeld - hier komen bijna altijd advocaten aan te pas -, of ze kiezen voor arbitration, een proces waarbij 2 partijen een schikking overeenkomen buiten de rechtzaal om – hier hoeven advocaten niet per se voor worden ingeschakeld.

PwC - Inhouse Juristen

Inhouse juristen
“Eén van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is dat specialistisch advies steeds vaker richting in-house verschuift. Dit is met name een maatregel om kosten te kunnen controleren” zegt Gerry Lagerberg van PwC UK.

De tweede reden die het vaakst wordt genoemd is het besluit door bedrijven om arbitration te verkiezen boven litigation, wanneer er een geschil plaatsvindt. De uitomsten van PwC’s rapport worden ondersteund door data van de ‘International Chamber of Commerce’ in Parijs – een van de meest prestigieuze arbitration instellingen binnen Europa. Onlangs gaven zij aan dat het aantal “awards” is gestegen van 325 in 2006 naar 508 in 2011. Ook is de gemiddelde waarde van zaken enorm gestegen in de laatste jaren.

Twee redenen liggen volgens het adviesbureau aan de stijgende populariteit van arbitrage ten grondslag. Allereerst is arbitration vaak een sneller proces dan litigation, aangezien het gaat om bindende uitspraken waar niet tegen in beroep kan worden gegaan. Bovendien is een arbitration proces een privé aangelegenheid die vertrouwelijk wordt behandeld. Met name bij bedrijfsgevoelige zaken is dit mede daarom een aantrekkelijke optie. “De stijging van arbitration-gerelateerde zaken betekent wel dat bedrijven hun in-house juridische teams moeten versterken. Zo kunnen zij werken aan deze zaken en ‘onderhandelen’ over conflicten met de tegenpartij”, vervolgt Lagerberg.

Meer berichten over de advocatuur:
15% grote advocatenkantoren in problemen
Tarieven en marges van advocaten onder druk
- Concurrentie neemt toe in advocatenbranche
Advocaten laks met vertrouwelijke gegevens

Nieuws

Meer nieuws over